Jó hírt közölt az egészségügyi szakdolgozókkal Takács Péter

Több mint négyszeresére emelkedik a szakdolgozók bére 2010-hez képest, az alapbérük átlagosan el fogja érni az orvosbérek 37 százalékát – jelentette be Takács Péter. A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára elmondta, hogy az orvosok és a szakdolgozók fizetése között kinyílt az olló, ezt a kormány ki fogja egyenlíteni. Kitért arra is, hogy Magyarországon az orvosi átlagkereset a nemzetgazdasági átlagkereset több mint háromszorosa, mintegy 2,2 millió forint havonta, amiben elsők vagyunk az OECD-országok között.

2024. 03. 01. 14:13
EP2I7259
Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára sajtótájékoztatót tart az egészségügyi szakdolgozói béremelésről. Az eseményen felszólal Dr. Müller Péter, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai Intézet megbízott főigazgatója. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan húszszázalékos alapbéremelést hajtanak végre az egészségügyi szakdolgozók körében – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az egészségügyi szakdolgozói béremelésről tartott sajtótájékoztatón. Az államtitkár hangsúlyozta: a háború okozta rendkívüli kiadások ellenére a kormány ígéretéhez hűen folytatja a béremelést, amire több mint 200 milliárd forintot fordít az idei költségvetés. Ezzel 

2010-hez képest több mint négyszeresére emelkedik a szakdolgozók bére, az alapbérük átlagosan el fogja érni az orvosbérek 37 százalékát.

Emlékeztetett: az elmúlt években egy történelmi léptékű orvosi béremelés zajlott, aminek köszönhetően sikerült elérni a paraszolvencia visszaszorulását. A nemzetgazdaság lehetőségeihez mérten ahogy a német és a magyar GDP aránylik egymáshoz, úgy aránylak egymáshoz a német és a magyar orvosi bérek is. Kinyílt az olló az orvosok és a szakdolgozók fizetése között, ezt két lépcsőben, tavaly júliusban, illetve idén márciustól a kormány ki fogja egyenlíteni – mutatott rá Takács Péter.

Élen az OECD-országok között

Magyarországon az orvosi átlagkereset a nemzetgazdasági átlagkereset több mint háromszorosa, mintegy 2,2 millió forint havonta, ebben elsők vagyunk az OECD-országok között, de hasonló az arány Franciaországban, Luxemburgban, Németországban és Dániában. 

Az orvosi és a szakdolgozói fizetés arányát is megnézték, ezek között 34 és 38 százalék között szórt ez az arány, ami hazánkban 37 százalék, ennyit bír most a magyar államháztartás. Megjegyezte, hosszasan egyeztettek a Pénzügyminisztériummal ennek a béremelésnek a megvalósulásáért, az ő rendkívüli munkájukért háláját fejezte ki. 

Duplán jól járnak

Az alapellátásban dolgozók is megkapják a fizetésemelés fedezetét, a háziorvosok, a házi gyermekorvosi szolgálatok és a fogorvosok is praxistámogatásként megkapják az őket megillető összeget. Az alapbéreket emelik meg, ehhez adják hozzá a pótlékokat, amiket kivezetnek: ágy melletti pótlék, szakterületi pótlék, címpótlék, idegennyelvi pótlék. Aki ezeket eddig kapta, annak beépül az alapbérébe, így a dolgozó duplán jól jár, ugyanis az alapbér a mozgóbér elemek alapjául is szolgál. – Minél magasabb a dolgozó alapbére, annál több lesz a keresete, mivel a mozgóbérelemek arányosan emelkedni fognak – mutatott rá Takács Péter.

Kiemelte: fontos változás, hogy az eddigi merev szocialista bértáblát maguk mögött hagyják, ezt váltja fel öt fizetési osztály, melyen belül alap és kiemelt kategóriát különböztetnek meg. 

A szakmai szervezetekkel és a szakdolgozói kamarával közösen határozták meg, hogy melyek azok a szakmák, amik ápolás szempontjából különös terhet jelentenek a szakdolgozóknak, legyen az fizikai vagy pszichés teher. A béremelés végrehajtásáról nagyon részletes tájékoztatót kapott minden egészségügyi intézmény a Belügyminisztériumtól, egy módszertan alapján a szakdolgozó pályán töltött idejét, egyéb szakképesítéseit, és egyéb feladatvállalásait, például oktatási tevékenységet is figyelembe vesz a munkáltató. 

Több mint négyszeres béremelés 2010 óta

Az államtitkár felidézte: 2010-ben a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó keresete 170 900 forint volt, a mai béremelést követően az átlagos magyar szakdolgozó fizetése meghaladhatja a 800 ezer forintot, azaz mintegy a négy és félszeresére nőtt a szakdolgozók átlagkeresete. – Mi sem mutatja jobban a kormány elköteleződését, amint az ország gazdasági állapota megengedte, a háború és az elhibázott szankciók okozta válságból kilábalva újra azokkal foglalkoznak először, akik gondozzák a számunkra legfontosabbakat – fogalmazott. 

Müller Péter, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai Intézet megbízott (DPC) főigazgatója kifejezte: nagy öröm neki, hogy itt jelenthetik be az egészségügyi szakdolgozók béremelését, ami a kormány elkötelezettségét bizonyítja, és jelentős segítséget ad a DPC stabil működéséhez és a szükséges személyi feltételek biztosításához. Kitért arra is, hogy az általa vezetett intézmény a szakdolgozók béremeléséhez havonta több mint 107 millió forint állami forráshoz jut, ezt a jogszabályoknak, az OKFŐ-utasításoknak és a BM-ajánlásoknak megfelelően használták fel. Szerinte sokaknak az egészségügyet és a kórházat az orvosok testesítik meg, azonban sokkal több szakdolgozó dolgozik itt, mint orvos, és a legkiválóbb orvosok sem tudnának segíteni a betegeken a szakdolgozók nélkül. – Tisztelet nekik, ennek a fontos megnyilvánulása a szakdolgozók béremelése – mondta a főigazgató.

 

Borítókép:  Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára sajtótájékoztatót tart az egészségügyi szakdolgozói béremelésről (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.