Sok száz milliós drogbotrányt úszhatott meg a baloldal

Nemcsak a III. kerületben kirobbant kenőpénzes bűnügy, hanem a Szabó Tímea kampányfinanszírozását érintő kokainbotrány miatt is fájhat még a baloldal feje. A hatóság ugyan a drogkereskedelemmel kapcsolatos nyomozást megszüntette, ám az ahhoz köthető pénzmosási szálban információink szerint még mindig tarthat a vizsgálódás.

2024. 03. 11. 18:58
SZABÓ Tímea
Budapest, 2023. november 21. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. november 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem lélegezhet fel teljesen a baloldal a Szabó Tímea 2022-es kampányfinanszírozásával kapcsolatban kirobbant botrány ügyében.

Emlékezetes, az Anonymous álarcos alak által pár éve kiszivárogtatott, majd a hatóságnak is átadott felvételek egy részén az hallható, amint a nemrég kirobbant óbudai korrupciós botrányhoz köthető társaság egyik tagja ismerősének elárulja: kokainbizniszből származó pénzből is finanszírozhatták Szabó Tímea párbeszédes politikus 2022-es kampányát.

„Van nálam annyi pénz, hogy ezeket ki tudom, amiket, ugye megy most pont a kampány és ez emészti fel a pénzeket. Ugye csináljuk a Szabó Timinek a kampányát, és azért ott, tudod, szórólapok vannak, újságok, f…szom, minden. (…) Azért tudod, hogy ebben az időszakban kicsit turbulensebb” – hangzott el a felvételen, amin arról is szó esett, hogy honnan, miként érkeznek a kampányfinanszírozáshoz is felhasználható források.

 

A beszélgetés egyik szereplője ugyanis elmondta, hogy Marbelláról jön a pénz, ám az összegek utaztatása nem egyszerű. Az is kiderült, hogy „kanyaronként” 300-400 millió forintot tudnak behozni az országba.

Ezek után a pénz eredete kerül szóba:

Remélem, nem ilyen drog, vagy akármi cucc – tette fel egyikük a kérdést, amire az volt a válasz, hogy „ne reménykedjél”, majd elhangzott: „nem fegyver az biztos, (…) szerintem kokain”. – Tömbben hozzák be, kilószámra hajóval…

A fentiek miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2022 tavaszán kábítószer-kereskedelem és pénzmosás gyanújával indított eljárást. Úgy tudjuk, egyik nyomozás sincs már a rendőrségen: előbbi ügyet megszüntették, utóbbi eljárás aktái viszont elképzelhető, hogy más szervezetnél landoltak. Éppen ezért kérdéseket tettünk fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), valamint az ügyészségnek is. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

 

Rejtett kamerás felvétel buktatta le a baloldal háttéremberét

Megjegyzendő, hogy a kokainbizniszen kívül még több más üzlet, illetve azokhoz köthető személyek neve is elhangzott a hanganyagon. Közéjük tartozott az a P. Gábor, aki a baloldal egyik fontos háttérembere és akit a III. kerületi kenőpénzes bűnügyhöz is kötnek.

Ismert, múlt héten a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) négy embert vett őrizetbe a III. kerületi önkormányzatot is érintő ügyben. Közülük a bíróság három személyt le is tartóztatott, egy ember pedig bűnügyi felügyeletbe került.

A gyanúsítások fiktív szerződésekről és korrupcióról szólnak. A nyomozó ügyészek a Magyar Hírlap értesülése szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál is házkutatást tartottak, amit a kerület baloldali vezetése el is ismert. Ők azt állítják: önkormányzati dolgozó nincs a gyanúsítottak között.

 

A KNYF vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt ehhez az ügyhöz kapcsolódóan már évek óta vizsgálódik. 

A nyomozást ebben az ügyben is segíthették az álarcos alak által közzétett felvételek, melyek közül a legerősebb, amikor egy rejtett kamerával készített felvételen az látszik, hogy P. Gábor és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számol el. 

A felvételeken jól látható, ahogyan az összegeket papírzacskóba tették. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó.

Noha az ügyben egyelőre csak az óbudai önkormányzat érintettsége vetődött fel, a botrány szálai elérhetnek több más baloldali kerületig is. Erről részletesen írtunk, a cikk ide kattintva elérhető.

 

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 21-én (Forrás: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.