A hídpénzbotrányban már nemcsak feltételezések, hanem állítások vannak

Budai Gyula szerint a birtokába került levél konkrétan meghatározza, hogy a pénz hova került.

2024. 04. 23. 12:01
lanchid_LUS_6601
Fotó: Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legfőbb kérdés, amire nekünk választ kellene kapni a Lánchíd-botránnyal kapcsolatban, hogy a közpénzből, a másfél milliárd forintból miként lett készpénz, és ez a készpénz közvetítők útján miként jutott el a Városházára – mutatott rá a közszolgálati televízió adásában Budai Gyula, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője. 

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Budai Gyula azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), hogy levelet kapott egy forrástól, hogy a költségvetési csalással gyanúsított, számlagyáros exügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összeggel.

Budai Gyula kiemelte: a levél konkrétan meghatározza, hogy ez a készpénz hová került. – A dokumentum tartalma alapján Vig Mór a Mammut áruházban található Árgus Security vagyonvédelmi cég vezetőjéhez járt elszámolni, akivel rokoni kapcsolatban áll – ecsetelte, majd aláhúzta: ez a készpénz jutott el közvetítők útján a Városházára. A képviselő szerint itt kibontakozik egy összefüggés, miszerint az Árgus Security tulajdonosa az az Apáthy Zoltán, aki a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. tulajdonosának, Apáthy Endrének a fia. 

A mai napig várom az érintettek válaszát, aki az Argus Security tulajdonosa, az A-Híd Zrt. tulajdonosa, és a legvégén Karácsony Gergely, mert a levél információi konkrétan meghatározzák, hogy a készpénz a Városházára került el

– ismertette a képviselő. Budai Gyula a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a levél hitelességét nem kérdőjelezi meg. A levél a hivatalos e-mail címére érkezett, és olyan konkrét információkat tartalmaz, amelyek csak attól származhatnak, aki benne van az ügyben.

Itt már van egy konkrét állítás, amelynek megfelelően tettem egy feljelentést, és várom a hatóság a visszajelzését

– hangsúlyozta. Budai Gyula emlékeztetett: amikor a botrány kirobbant, Karácsony Gergely kampányfogásnak minősítette. Azonban régebben a Városháza tervezett eladásáról is ezt állította, aztán lassan vádemelés van az érintettekkel szemben. Felidézte: a pénzmozgásokkal kapcsolatban a főpolgármester azzal védekezett, hogy nem akkor történtek, amikor a szerződéskötés, ám ezt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata cáfolta, hiszen az ügyvéd érdekelségébe tartozó Sunstrike Kft.-hez 2020 novemberében történt az utalás is.

– Érdekes például ennek a vállalatnak a tulajdoni viszonyrendszere is, hiszen novemberben történt az első utalás, szeptemberben került Vig Mór tulajdonába. Ráadásul ne felejtsük el, hogy ez egy olyan kft. volt, ami nulla bevétellel rendelkezett – emlékeztetett a képviselő.

Borítókép: Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.