Fővárosi bérlakások tucatjai állnak üresen Óbudán

A Gázgyár lakótelep fővárosi tulajdonban lévő, üresen álló lakásai alapos felújításra szorulnak.

2024. 04. 11. 15:07
Borítókép: Pesti bérház belső udvara (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üresen álló lakásokkal kapcsolatban a Magyar Nemzet megkereste Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest, aki elmondta, a gázgyári lakótelepen található, jelenleg leromlott állapotban lévő több tucat lakás is része a lakásügynökségi modellnek, amelyben a tervek szerint uniós forrásokból fel fogják újítani ezeket az ingatlanokat. 

Erre van forrásunk 8,5 milliárd forint értékben a Top+ programban. Amint ezek a felújítás megtörténnek, a lakásügynökségen keresztül tudjuk kedvezményes áron bérbe adni azon budapestieknek, akik a közszolgáltatásokban dolgoznak, és a jövedelmi vagy vagyoni helyzetük ezt indokolttá teszi

– mondta el a politikus, ugyanakkor kiemelte, a területen jelenleg 185 lakás található, amiből 33 áll üresen, ezeknek az állapota pedig jelentősen leromlott, így jelenleg nem alkalmasak a kiadásra. Kiss Ambrus ugyanakkor kijelentette, tervben sincs a lakások eladása, azokat a bérlakásprogramban kívánják hasznosítani. 

Nem szeretnénk lakásokat eladni, hanem éppen ezeket a lakásokat szeretnénk megtartani

– jelentett ki a főpolgármester-helyettes. 

Az elmúlt időszakban egy másik fővárosi tulajdonban lévő ingatlanra, a Kelenföldi kollégiumra is kiemelt médiafigyelem hárult, ugyanis miközben a főváros Újpesten egy egykori iskolaépületben bérlakásokat alakít ki, addig az annál jóval nagyobb, egykor egyetemisták által lakott kollégium épületét áruba bocsátja.  Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban lapunknak elmondta, a jelenleg hirdetőfelületként használt egykori kollégiumban gazdaságossági okokból nem alakítanak ki bérlakásokat, annak ellenére, hogy az épületben korábban évtizedeken keresztül élték mindennapjaikat a diákok.

Kiss Ambrus hozzátette, készítettek néhány felmérést arról, hogy érdemes lenne-e szociális bérlakásokat kialakítani az épületben, de a szakemberek számításai alapján arra jutottak, hogy nem lenne gazdaságos az épület átalakítása, sokkal nagyobb forrásokat igényelne, mintha az újpesti egykori iskolaépületben létesítenének bérlakásokat. 

A kollégium épületének két végén két strang húzódik meg. Az pedig, hogy minden egyes lakóegységben fürdőszobákat alakítsunk ki, borzasztó nagy átépítést igényelt volna, ezért döntött úgy a fővárosi önkormányzat, hogy végül értékesíti a szóban forgó ingatlant

– tette hozzá a főpolgármester-helyettes, aki kiemelte, az ingatlan eladásából származó bevételre számítanak a 2024-es költségvetésben is. A befolyó összeg pedig a lakásügynökség alaptőkéjének része lesz. Ugyanakkor a politikus elmondta, ezek a bevételek a háztartások költségvetéséhez hasonlóan nincsenek megcímkézve, így az egykori kollégium épületének esetleges eladásából származó bevétel először befolyik a nagy közös kasszába, majd pedig onnan vándorol tovább a lakásügynökséghez, amely a fővárosi bérlakásprogram kialakításáért és üzemeltetéséért felelős. 

Kiss Ambrus lapunk kérdésére, miszerint miért nem köti ki az önkormányzat, hogy az egykori kollégium épületében lakóingatlanokat, vagy bérlakásokat kell kialakítani, a főpolgármester-helyettes azt válaszolta, nem szeretnék csökkenteni a felhasználhatóság körét, ugyanis akkor csak az értékbecslésben szereplő árnál jóval alacsonyabb összegért lehetne eladni a jobb napokat is látott ingatlant. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.