Hamarosan ballag valaki a családban? Virágcsokor helyett inkább ezt válassza

Ezzel a gesztussal többet tehet, mint gondolná.

2024. 04. 07. 6:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy ballagó gyermek átlagban négy csokrot kap, amelyért minimum ötvenezer forintot fizetnek a szerettei. Évente közel hetvenezer diák végez az ország középiskoláiban, ez azt jelenti, ha valaki csak egyetlen csokor vagy néhány szál virág árát felajánlja, már többet segített, mint gondolná – hívta fel a figyelmet egy különleges kezdeményezésre Pordán Ákos, a KézenFogva Alapítvány vezetője.

 

Ami másnak egy gesztus, a fogyatékossággal élőknek esély

Az úgynevezett KézenFogva ballagunk program lényege, hogy ballagó diákokon keresztül a családoktól azt kérik, ajándékozzanak kisebb virágcsokrot ballagó gyermeküknek, rokonaiknak, ismerőseiknek, és

a meg nem vásárolt egy-két szál virág árával támogassák a KézenFogva Alapítványon keresztül azokat a fogyatékos fiatalokat, akiknek a tanuláshoz vagy munkába álláshoz speciális képzésekre van szükségük.

A kezdeményezés kilenc éve indult, az elmúlt években az összegyűjtött adományokból több tucat speciális igényű fiatal munkaerőpiaci helyzetén sikerült javítania a szervezetnek.

A tapasztalat az, hogy tízből nyolc fogyatékossággal élő nem talál magának munkát, annak ellenére, hogy ők is képesek a teljes értékű munkára, ám az előítéletek és a képzés hiánya is jelentős akadályt jelent.

– A szervezet igyekszik ezeket a korlátokat áttörni vagy legalább kibővíteni, és segíteni őket abban, hogy egy élhető, mindennapi életet alakítsunk ki nekik – hívta fel a figyelmet a vezető.

Márk az alapítvány segítségével talált magának munkát (Forrás: KézenFogva Alapítvány)

Tavaly közel kétmillió forint gyűlt össze a ballagó diákok és családjaik segítségével,

ez az összeg négy (magas támogatottsági igényű) fiatalnak volt elegendő, akiknek képesség- és igényfelmérést, csoportos és egyéni fejlesztést, valamint 80 órás munkára felkészítő programot biztosítottak.

– A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a fiatalok az egyik nagyáruházlánc boltjában töltöttek négy hetet, ahol napi öt órát dolgoztak. Mindennap szituációs gyakorlatokkal vették át a munkavégzéshez szükséges témaköröket, például munkavállalói jogok és kötelezettségek, állásinterjú, konfliktuskezelés. Ezt követte az „éles bevetés”, vagyis kimentek a munkahelyszínre, ahol már a tényleges munkafolyamatokat végezték, mint árurendezés, árellenőrzés, göngyölegkezelés. Ez a folyamat nemcsak nekik volt fontos, hanem az ott dolgozó kollégáknak is, akik a közös tréning alkalmával egy intenzív és frontális érzékenyítésben részesültek – ismertette a szervezet vezetője. Szerinte

a közelgő középiskolai ballagás mindenkinek alkalmat adhat arra, hogy tegyünk valamit azokért a fiatalokért is, akiknek ez nemcsak egy gesztus, hanem egy lehetőség a minőségi életre.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.