Kocsis Máté: Az európai vezetők a tűzzel játszanak

A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésben leszögezte, hogy megálljt kell paracsolni a háborúpárti uniós vezetőknek.

2024. 04. 08. 14:48
Budapest, 2024. február 26.
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalására az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az európai parlamenti választás egyik fontos témája lesz, hogy a háborúhoz kinek milyen a viszonya – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben a napirend előtti felszólalásában. Mint jelezte, az európai vezetők háborúpárti nyilatkozatokat tesznek, és döntések születtek arról, hogy intenzívebb legyen a katonai bevonódás a konfliktusba.

– Az első világháború is egy lokális konfliktusból pattant ki, ami azt jelenti, hogy a veszélyt nem szabad lebecsülni, az európai vezetők pedig a tűzzel játszanak – rögzítette Kocsis Máté. Kiemelte, hogy el kell érni az uniós vezetők háborúhoz való viszonyának megváltozását.

Egy olyan fegyveres konfliktus alakulhat ki, amelynek mindenki a vesztese lehet, ezért kell megálljt parancsolni az uniós vezetőknek

– tette hozzá a frakcióvezető. Jelezte, hogy a baloldal a háborúpárti álláspontot fogja képviselni az európai parlamenti választás kampányában, ám a kormánypártok még határozottabban fogják hangoztatni a békepárti álláspontot.

– Növekszik annak a veszélye, hogy Európa saját akaratából kapcsolódik be a konfliktusba – válaszolta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese ismertette, hogy több országnak és nemzetközi szervezetnek a vezetője is háborúpárti nyilatkozatott tett az utóbbi időkben.

Minden lehetőséget meg kell ragadni annak érdekében, hogy Európa ne legyen újra háborúk színtere. Ne hagyjuk, hogy Magyarországot is belerángassák

– rögzítette.

– A második világháború óta nem láttunk ilyen pusztítást Európában – fogalmazott Simicskó István a napirend előtti felszólalásában az orosz–ukrán háborúról szólva. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője hozzátette: a brüsszeli vezetők a béke helyett mégis a háborúról beszélnek.

Ebben sajnos a hazai baloldal is partnere a brüsszeli bürokratáknak

– húzta alá a kormánypárti politikus.

Mint mondta, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy az EU-nak fel kell készülnie a háborúra. A frakcióvezető szerint mindenáron el kell kerülni egy közvetlen konfrontációt a NATO és Ororszország között.

A magyar kormány álláspontja békepárti

– húzta alá Simicskó István. Felhívta a figyelmet, hogy a NATO első cikkelye is arról szól, hogy a konfliktusokat úgy kell rendezni, hogy a nemzetközi béke ne kerüljön veszélybe.

Válaszában Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese elmondta: az európai elitben eluralkodott egy háborús lelkesedés. Felidézte, hogy a NATO hatodik cikkelye szerint egyik feltétel sem teljesül ahhoz, hogy a szervezet bekapcsolódjon a háborúba.

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.