Maffiaháború: huszonöt éve gyilkolták meg Portik Tamás nagy ellenségét, Seres Zoltánt

Huszonöt évvel ezelőtt a nyílt utcán, az autójában gyilkolták meg motoros merénylők az éjszakai életben jól ismert Seres Zoltán vállalkozót. A megbízó és a támadók személye továbbra is ismeretlen, de az már a merénylet idején is nyílt titok volt, hogy Seresnek a halála előtt súlyos konfliktusa volt a magyar olajmaffia több tagjával, köztük Portik Tamással is.

2024. 04. 12. 13:44
Borítókép: Portik Tamás 2015-ben a bíróságon (Fotó: Bach Máté)
Portik Tamás 2015-ben a bíróságon (Fotó: Bach Máté) Forrás: Borítókép: Portik Tamás 2015-ben a bíróságon (Fotó: Bach Máté)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1999. április 12-én, egy hétfő délutáni napon Tahitótfaluban, a Táncsics utcában lőtték agyon az akkori éjszakai élet nagypályásának számító Seres Zoltánt. A motoros merénylők nemcsak vele, hanem olasz üzlettárásával, Sforza Nazzarenóval is végeztek. A kocsi az AK–47-es gépkarabélyból leadott, legalább 15-20 lövés után az egyik családi ház falába csapódott. A támadást csak a hátsó ülésen ülő, sokkot kapó tolmács élte túl. A gyilkosok a fegyvert eldobták, majd elhajtottak. Motorkerékpárjukat Leányfalu közelében szintén hátrahagyták, onnan ismeretlen járművel mentek tovább.

 

Véget ért a maffiaháború

A merényletet profi módon tervezték meg, mert a lövéseket leadó motorosok éppen ott rejtőztek el egy közeli ösvényen, ahol az általában gyorsan hajtó Seresnek az útviszonyok miatt mindenképpen lassítania kellett. Szinte biztosra vehető, hogy a támadók tudták Seres napirendjét, információikat az áldozat belső köreiből szerezhették. Seres megölésével lezárult az az alvilági háború, ami Muskovics Gyula és Prisztás József kivégzésével kezdődött, és ekkor vette át a vezető szerepet a Portik Tamás fémjelezte csapat.

 

Az orosz alvilág egyik vezetője tudta, ki ölette meg a vállalkozót

Noha a gyilkosság után indított első rendőrségi eljárás nem vezetett eredményre, úgy tudjuk, Seres embereinek már egy hónappal a kivégzés után elárulta a hazánkban működő orosz maffia egyik vezére, hogy Portik Tamás állt a gyilkosság hátterében. A külföldi bűnöző viszont arról semmit nem mondott, hogy kik hajthatták végre az emberölést. A nyomozók először azt feltételezték, hogy külföldi lehetett a gyilkos, sőt egy olyan verzió is felvetődött, hogy a szlovák Jozef Rohács ülhetett a motoron, aki két évvel korábban már megpróbálta megölni az üzletembert az akkori vád szerint. Az ügyet végül ad acta tették, és csak 2012 augusztusában gyanúsították meg felbujtással a több más leszámolásos gyilkosságban is érintett Portikot. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azt feltételezték, hogy az Energol-vezér egyik katonája, a 2002 januárjában családjával együtt Tárnokról eltűnt Radics Attila húzta meg a ravaszt. Portik és egy másik társa ellen – aki a Kawasaki motort vezethette – végül négy évvel később megszüntették az eljárást, mert nem tudták igazolni, hogy közük lehet a merénylethez.

 

Serest el kell pusztítani!

Az mindenesetre tény, hogy Portik és köre ellenségként tekintett a vállalkozóra, sőt az Energol (ez volt Portikék olajszőkítési ügyletekben részt vevő cége) vezetői között a konfliktus odáig fajult, hogy a siófoki Pipacs bár megnyitóján Seres kis híján összeverekedett az olajos cég belkereskedelmi igazgatójával, Portik egykori mentorával, Drobilich Gáborral. Seresék távozása után nem sokkal megérkezett Portik is, aki, miután tudomást szerzett a konfliktusról, Lakatos András, Kisbandi füle hallatára őrjöngeni kezdett, és azt mondta: „Mit képzel ez a patkány, hogy a Gabit meg merte támadni?! El kell pusztítani!” Lakatos szerint Portik nem viccelt, kijelentését halálosan komolyan gondolta.

 

Halállistán

Kisbandi évekkel később arról is beszélt, hogy Seres Zoltán rajta volt Portik állítólagos halállistáján. Ezen azoknak a nevei szerepeltek, akikre a férfi riválisként tekintett. A listán rajta volt az 1996-ban lelőtt Prisztás József és az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás is, de Kisbandi szerint Seres volt az, akit Portik mindenáron el akart pusztítani, főleg azután, hogy az üzletember kerek perec megzsarolta Portikékat, és pénzt követelt az olajos üzleteik után

 

Tasnádi Péter: Portik rendelte el a Seres-gyilkosságot

A vállalkozóról azt is tudni kell, hogy rengeteg embert ismert az éjszakában, például jóban volt Tasnádi Péterrel is, aki többször is nyilatkozott barátja haláláról. Az 1999-es gyilkosság után néhány nappal például szakértőként szerepeltették a Fenyő-gyilkosság miatt nem jogerősen azóta elítélt Gyárfás Tamás fémjelezte Nap-kelte című reggeli műsorban. Tasnádi többek között azt mondta el a a műsorban, hogy két verziót hallott, mi állhat a leszámolások hátterében. Az egyik szerint különböző alvilági csoportok ölik egymást, míg a másik, hogy a kivégzéseket maga az állam és a Nemzetbiztonsági Hivatal rendelte meg. A forrásáról az egykori keresztapa akkor még nem beszélt, de évekkel később egy interjúban elmesélt egy történetet a Seres Zoltánnal történt utolsó találkozásáról. A férfi a halála előtt két héttel felkereste Tasnádit, majd figyelmeztette, hogy nagyon vigyázzon, mert a Nemzetbiztonsági Hivatal emberei meg akarják őket ölni. Tasnádi erre úgy reagált, hogy teljesen mindegy, mit csinálnak; ha ez egy speciális alakulat, akkor bármikor végezhetnek velük. Arra nincs semmilyen bizonyíték, hogy a szolgálatoknak a Seres-gyilkossághoz bármi közük lenne, sőt hosszú évekkel később már Tasnádi is azt emelte ki, hogy tudomása szerint a gyilkosságot Portik rendelte meg, mert Seres elvette tőle azt a Bentley-t, amiben később aztán meggyilkolták. Tasnádi biztos volt benne, hogy egy ilyen sértés nem maradhat megtorlatlanul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.