Ők pénzelik a balos közvélemény-kutatókat, ezért mérnek összevissza

Lehull a lepel a baloldal kedvenc intézeteiről, amelyekre most megint sokan figyelnek, hiszen a tét az, melyik baloldali párt küldhet képviselőt az EP-be.

2024. 04. 30. 5:45
KARÁCSONY Gergely; MÁRKI-ZAY Péter; DONÁTH Anna
Budapest, 2022. április 3. Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselõje (k) beszédet mond, mellette Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke (j) és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, fõpolgármester az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások közeledtével ismét előtérbe kerültek a közvélemény-kutatók, akik elvileg képesek előre jelezni egy-egy voksolás eredményét. A baloldalon megjelent Magyar Péter miatt most különösen nagy figyelem hárul a balos intézetekre, amelyek a logika szerint a legjobban tudják felmérni, hogy a baloldalra szavazó magyarok kiket támogatnak. 

Ennek ellenére az elmúlt hetekben publikált kutatásokból kiderült, hogy a baloldal intézményei összevissza mérnek, a legnagyobb különbség a DK–MSZP–Párbeszéd és Magyar Péter pártjának (Tisza párt) támogatottságában mutatkozott. 

Mint arról mi is beszámoltunk, a Závecz kutatása szerint Gyurcsányék a favoritok az ellenzéki térfélen, az Iránytű Intézet viszont Magyar Péteréket mérte 26 százalékra, egy ilyen választási eredménnyel egyből ők válnának a legnagyobb ellenzéki párttá. 

Miután az Iránytű méréséről Magyar Péter egy választási műsorban már kikottyantotta, hogy előre megkapták a számokat, a Magyar Nemzet érdemesnek találta megvizsgálni, hogy mely balos pártok, politikai szereplők pénzelik egyes intézeteket. 

DK-s önkormányzatok is előszeretettel rendelnek Závecz-kutatást 

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézetet (ZRI) régóta baloldalra soroljuk. A Závecz Research a baloldal kampánystábjának is dolgozott a 2022-es országgyűlési választás előtt:

a központi kampánystáb megrendelésére február végén Závecz Tibor közvélemény-kutató cége és a Republikon Intézet végzett méréseket a billegő körzetekben, amelyek eredményeit a pártok március 15. körül kapták meg

írta korábban a Telex.

Mint azt a Magyar Nemzet annak idején megírta: a Závecz Research több baloldali önkormányzattal is szerződésben áll (Zugló, XV. kerület, II. kerület, VII. kerület), de a pártok is előszeretettel alkalmazzák Závecz Tibor cégét. 

A Párbeszéd 2018–2022 között 12,1 millió forintos megbízást kötött a közvélemény-kutatóval. Továbbá az MSZP például 2018-ban 3,3 millió forintért rendelt kutatást a cégtől. A DK-s Cserdiné Németh Angéla által vezetett XV. kerület 2020-ban bruttó 2,2 millió forint összegű megbízást kötött Závecz Tibor cégével egy 600 fős kutatáshoz.  

Szintén ebben az évben az ugyancsak DK-s, Niedermüller Péter által vezetett kerület is szerződést kötött a ZRI-vel: a bruttó négymillió forint összegű szerződés célja egy VII. kerületi problématérkép felállítása volt. 

Ugyanebben az évben a zuglói önkormányzat közel 1,2 millió forint összegű szerződést kötött a Záveczcel, amely a kerületi lakosok médiahasználati szokásait vizsgáló kutatásra vonatkozott. 2021-ben a szintén szocialista polgármester vezetése alatt álló II. kerület önkormányzata 2,5 millió forint összegű szerződést kötött az ZRI-vel egy közvélemény-kutatás elkészítésére. 

2023 májusában a DK-s vezetésű Újbuda Önkormányzata 3,6 millió forint + áfa összegben rendelt közvélemény-kutatást a Závecztől. 

A Jobbiktól a Momentumhoz pártolt át az Iránytű 

Az Iránytű Intézet több alkalommal is szerződést kötött a Jobbik frakciójával: az intézet 2018-ban 57 975 500, 2019-ben 80 479 900, 2020-ban 75 692 000, 2022-ben pedig 53 340 000 forintot kapott a párt képviselőcsoportjától. 2018 és 2022 között tehát összesen 267 487 400 forint összegű megbízást nyert el az Iránytű Intézet a Jobbiktól.

Ezzel párhuzamosan, 2021-től viszont több olyan mérést is végeztek, amivel a Momentum jó esélyeit, és Donáth Anna népszerűségét próbálták sulykolni. 2023 februárjában pedig a Vona Gábor vezette Második Reformkor Alapítványnak készítettek egy akkumulátorgyárakkal kapcsolatos kutatást.  

A következő nagyobb port felvert mérésük a már hivatkozott Magyar Péter-féle kutatás, amely alapján a Tisza párt alelnöke már azt is megüzente az ellenzéki szavazóknak, hogy a bejutási küszöb környékén billegő kis pártok helyett inkább szavazzanak rájuk. 

Érdekesség egyébként, hogy a kutatások alapján Magyar leginkább a Momentum szavazóbázisát veszélyezteti, így egykori megbízói most biztosan nem dicsérik az Iránytű Intézetet. 

Persze a többi balos intézet is bőven kap a baloldali pártoktól megrendelést. Cikkünk folytatásában a Republikon Intézetet, a Mediánt és az IDEA Intézetet, a Publicust és a 21 Kutatóközpontot is górcső alá vesszük majd.  

Folytatjuk 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.