Online szájkosarat adna ránk a baloldal

Nem szabad feladni a harcot, hanem még hangosabban kell hallatni a jobboldali véleményeket a cenzúra ellensúlyozására – fejtette ki lapunknak Kovács István, a Megafon Központ alapítója. A közösségi média szakértője úgy vélekedett: a woke-vallást terjesztő közösségi hálózat célja az, hogy a jobboldali embereket eltántorítsák véleményük hangoztatásától és öncenzúrát gyakoroljanak, ami ellen fel kell lépni. A Magyar Nemzet publicistái ezzel egybehangzóan arról számoltak be, hogy a választások közeledtével egyre inkább tapasztalják a Facebook egyoldalú korlátozásait.

2024. 04. 10. 5:28
Symbol image - Facebook
Nem önmegtartóztatásra, hanem még határozottabb kiállásra van szükség a világhálón (Fotó: Europress/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma a közösségi média platformjain kell a leghangosabbnak lenni, mert ott zajlik a politika, a Megafon pedig azért jött létre, hogy felerősítsék a jobboldali hangokat – mondta lapunknak Kovács István, a Megafon Központ alapítója, az Alapjogokért Központ straté­giai igazgatója arról, hogy az utóbbi időben ismét jobboldali véleményvezéreket tiltott le a Facebook. Az alapító kiemelte: számtalan esetben szembesültek cenzúrával, talán nincsen olyan véleményvezérük, aki nem esett ennek áldozatul. – Ez ellen csak azt lehet tenni, hogy még hangosabban és még többen hallatják a hangjukat. A cenzúra folyamatosan jelen van, a jobboldali tartalmakat mindig is üldözni fogják ezeken a platformokon. Az olyan kiemelt politikai időszakokban, mint amilyenek a választások, ez még jobban tapasztalható – magyarázta a Megafon-alapító.

Kovács István, a Megafon Központ alapítója harcra buzdítja a jobboldali embereket az online térben (Fotó: Bach Máté)

 

Woke és cenzúra

Kovács szerint nem kell azon meglepődni, hogy a közösségimédia-platformok alapvetően baloldali beállítottságúak, mert ezek a cégek a Szilícium-völgyből jönnek, ahol a „woke” inkább vallás, mintsem valamifajta ideológia, és ezt minden áron érvényesíteni akarják, ami sokszor cenzúrába torkollik. Most nem Magyarország a fő terep, hanem már az amerikai választásokra hangolnak, ugyanis amikor Donald Trump először megnyerte az elnökválasztást, nagyon sok balliberális azzal vádolta a technológiai óriáscégeket, hogy a republikánusok jelöltje az ő segítségükkel nyert. 

– A legnagyobb probléma viszont nem a cenzúra, hanem az, amikor a jobboldali emberek a tiltások hatására önmagukat kergetik cenzúrába, és nem osztják meg a véleményüket a közösségimédia-platformokon 

– mutatott rá a Megafon Központ alapítója.


Erősebben felállni

A jobboldali embereknek nem szabad áldozati pózba kerülni és azt mondani, hogy ők mindent megpróbáltak, de letiltották az oldalukat – fogalmazott Kovács István. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy minden alkalommal még erősebben kell felállni a padlóról. Ez történik a Megafonnál: ahányszor letiltották a véleményvezéreiket, legyen szó akár Apáti Bencéről, akár a rekordszámban elhallgattatott Bohár Dánielről, mindig erősebben jöttek ki. – Bár van valamilyen látszatfellebbezési lehetőség és egy belső eljárás a Facebooknál, azokban nem szabad bízni, a jobboldali emberek csak magukban bízhatnak. 

A cenzúra igazi célja ugyanis az, hogy azt lássák a jobboldaliak: nincs értelme elmondani a véleményüket. 

Az öncenzúra sokkal nagyobb károkat okoz, és nem szabad, hogy a jobboldali emberek elcsüggedjenek a cenzorok ellenük végzett aknamunkája ­miatt. Ennek inkább meg kell erősítenie azt a harci kedvet, ami bennünk, magyarokban mindig is megvolt, ebben a sikeres harcban pedig a Megafon is komoly szerepet játszik, hogy a közösségi médiá­ban felerősítse a jobboldali hangokat – mondta az alapító.

Hozzátette: aki eljön a Megafonhoz egy négynapos képzésre, az a megfelelő tudás megszerzése mellett olyan emberek közösségébe kerül, akik a jobboldali hangok internetes erősödéséért szeretnének tenni. Már közel ezren csatlakoztak a Megafon képzéséhez, és ők olyan erőt képviselnek, akiket ugyan egyesével lehet tiltani, de a kritikus tömeget semmilyen cenzor vagy algoritmus nem tudja elhallgattatni.

– Ezen a mérkőzésen olyan játékot játszunk, ahol a szabályokat a balliberális woke-pártiak írták, a pálya feléjük lejt, és még a bíró is nekik fúj, tehát valójában csalnak. Már évek óta ezen a pályán tudunk borsot törni az orruk alá, ezért szúrja sokak szemét a Megafon a balliberális oldalon 

– jelentette ki Kovács István.

 

Tiltott publicisták

Apáti Bence, lapunk állandó publicistája és a Megafon véleményvezére elmondta: négy napig azzal az indokkal tiltotta le a Facebook, hogy személyazonossággal való visszaélés történt, azaz nem ő használta a saját oldalát. Ennek vélelmezhetően az volt az oka, hogy a Patrióta YouTube-csatornára feltöltött videóját Magyar Péter három bejegyzése alá is betette, mivel az a videó a baloldali ügyvédről szól. Publicistánk jelezte a Facebooknak, hogy a visszavont oldal az övé, de csak kedd reggelre állt helyre az oldala.
A publicista elmondta: az is megfigyelhető, hogy jobboldali véleményvezérek álprofiljait hozzák létre, amelyek gyakran gúnyolódó paródiaoldalak, de ezeket nem szokták tiltani. A történtek ellenére a helyzet kicsivel jobb, mint 2018-ban volt, amikor az egész választást online-karanténban kellett töltenie, mivel gyakran írta le a „migráció” szót. – Négy napig tartott a baloldali trolloknak a gyereknap. Itt vagyok és harcolok tovább – jelentette ki Apáti Bence.

Pilhál Tamás publicista arról beszélt, hogy nagyjából két évvel ezelőtt egy Face­book-bejegyzése miatt kapott hosszabb büntetést, aminek a letelte után követőinek csupán a töredékét tudja elérni. Létrehozott egy oldalt az X-en (korábban Twitter), ahol nagyjából ugyanennyi embert ér el, viszont jóval kevesebb követőből. Ebből arra lehet következtetni, hogy a Facebookon árnyéktiltással („shadow ban”) sújtják, ami azt jelenti, hogy nincsenek letiltva a bejegyzései, de azok jóval kevesebb ember hírfolyamába jutnak el. 

Szerinte azt akarják, hogy a jobboldali véleményvezérek ne juthassanak el az emberekhez, ezzel szemben Magyar Péter elérése látványosan többszörösére nőtt, olyan, mint ha lejtene felé a pálya.

Bohár Dániel riporter úgy vélte, az a legjobb megoldás törlés vagy tiltás esetén, ha valaki új oldalt hoz létre, és odafigyel bizonyos szavakra, amelyeknek a használata könnyebben vezethet tiltáshoz. Ilyen például a „gender” vagy a „woke”, aminek a minimális kritikája is azonnali cenzúrához vezet, de egy ártatlan, pride-ról kitett fotó miatt is tiltották.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.