Pécs zuhanó, gazdátlan város lett

A Dunántúl legnagyobb városa, Pécs az elmúlt évtizedekben elvesztette lakosságának közel húsz százalékát, és lemaradóban van saját régiójában is. Csizmadiai Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje ezen változtatna, aminek egyik első lépése, hogy a város megszabaduljon Gyurcsány Ferencnek a város nyakára ültetett embereitől.

2024. 04. 08. 6:07
LOFI3990
20240226 Pécs Csizmadia Péter a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécsnek, a Dunántúl legnagyobb városának 2019 óta nincs gazdája, legjobb esetben is csak gondnoka, aki, bár függetlenséget ígért választóinak, az első adandó alkalommal elkötelezte magát Gyurcsány Ferencnek. A DK emberi meghatározó pozíciókba kerültek a városban. Regnálásuk alatt 16 milliárdos adósságot halmozott fel az önkormányzat – jelentette ki Csizmadia Péter, aki szerint mindez tovább rontott azokon a tendenciákon, amelyek gyakorlatilag a rendszerváltás óta sújtják a várost. A kormánypártok polgármesterjelöltje emlékeztetett: harminc év alatt harmincezer ember hagyta el Pécset, a települése pedig súlyosan lemaradt még a saját régiójában is.

Hogyha nem lenne az egyetem, amely egyúttal a legnagyobb foglalkoztató is, valamint a tehetséges és kitartó pécsi családi vállalkozások, Pécs már tönkrement volna

 – tette hozzá a a polgármesterjelölt, aki szerint kiemelten fontos, hogy a pécsiek valós igényei szerint irányítsák a várost. Ennek részeként pedig szakítani kell a jelenlegi baloldali városvezetés befektetésellenes gyakorlatával is.

A jelenlegi polgármester nyilatkozta, hogy tizenhat nagy cég városba települését akadályozták meg. A szintén baloldali vezetésű és szintén régióközpont Szeged valahogy egészen másként áll hozzá a beruházásokhoz, mint Péterffyék

 – emelte ki a politikus, majd elárulta, a gazdaság mellett az önkormányzatot is alapjaiban kellene megváltoztatni, ennek jegyében pedig meg kell szüntetni a balos köröknek jutó haveri megbízások, mutyik, a pénzszórás gyakorlatát és a pécsi közvagyon kiárusítását.

A pécsi polgári szövetség átláthatóvá fogja tenni az önkormányzat és cégeinek gazdálkodását. A tömegközlekedést új alapra kell helyezni, nem késlekedhet a sofőrök béremelése, mert egyszerűen elmennek a többet kínáló Volánhoz. A 14 év alatti diákoknak ingyenessé tennénk annak használatát, a 14 és 18 év közötti korosztály pedig egy buszjegy ­áráért válthatná meg havi bérletét. A városüzemeltetésben átfogó út- és járdafelújítási programot kell indítani

 – fogalmazta meg programjának alapelemeit Csizmadia Péter, aki szerint 2019 óta a baloldali városvezetés lényegében szinte semmilyen projektet nem valósított meg.
Előkészített és kész tervekre ugyanakkor nagy szükség lenne Pécsett, már csak azért is, mert a kormány Dél-dunántúli gazdaságfejlesztési zóna programja komoly lehetőséget, infrastrukturális fejlesztést ígér.

Mohácson közforgalmú kikötő és új Duna-híd épül, Pécset és Kaposvárt a tervek szerint gyorsforgalmú út kötheti össze, szinte kész a horvát határig az M6-os autópálya meghosszabbítása. Mindebből Pécsnek mint régióközpontnak profitálnia kell. Ehhez viszont olyan városvezetés kell, amelyik partnernek és nem ellenségnek tekinti a kormányt

 – emelte ki a politikus, akinek meggyőződése szerint a polgármester Pécs első számú lobbistája, így nem az a feladata, hogy a hivatalban aktákat nézegessen, hanem hogy megszerezze a legtöbb erőforrást a város építéséhez. A jelölt szerint ebben a szerepben Péterffy Attila mélyen alulteljesített az elmúlt években, de a korábbi jobboldali érának is vannak adósságai.

Pécsnek régióközpontként túl kell teljesítenie minden dél-dunántúli várost ahhoz, hogy az országhatárokon is átívelő vezető szerepet töltsön be a következő évtizedekben

 – szögezte le Csizmadia Péter.

Borítókép: Csizmadia Péter (Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.