Száz éve nem volt ilyen meleg a március, mutatjuk, mi jöhet még

Az idei március volt a legenyhébb 1901 óta – közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán, közben a Mathias Corvinus Collegium arról tájékoztat, hogy már májusban számíthatunk nyári hőhullámokra.

Forrás: MTI, Mathias Corvinus Collegium2024. 04. 03. 13:11
Harci kakas lerázza a fejéről a vizet, amellyel a  nyáriasan nagy meleg miatt hűsítette a gazdája a Fülöp-szigeteki Quezonban 2024. április 2-án. MTI/AP/Aaron Favila
illusztráció Fotó: MTI/AP/Aaron Favila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei március középhőmérséklete országos átlagban 9,5 fok volt, ami 3,7 fokkal haladja meg az 1991–2020 közötti évek átlagát. Hozzátették, hogy a hónap végi néhány napos nyárias idő körülbelül 1 fokkal emelte meg a hónap középhőmérsékletét, ami így végül 0,4 fokkal meghaladta a 2014-es márciusi értéket is, és amivel a legenyhébb március lett 1901 óta.

Március 31-én a napi középhőmérséklet országos átlaga meghaladta a 18 fokot, de már előző nap is 17,5 fok volt. 

Ilyen magas országos napi átlagok márciusban a 20. század eleje óta nem fordultak elő Magyarországon.

A havi középhőmérséklet az ország déli felén többfelé meghaladta a 10 fokot is, míg 5 fok alatti értékek csak a magasabb hegyeken voltak. Egyébként kifejezetten száraz volt az idei március, a csapadékmennyiség 23,9 milliméter volt, ami 30 százalékkal elmarad a szokásostól, az 1991–2020 közötti évek átlaga ugyanis 34,3 milliméter.

Az Alföldön általában 20 milliméter alatt maradt a márciusi csapadék mennyisége, de kisebb körzetekben még a 10 millimétert sem érte el. A legtöbb csapadék a nyugati határhoz közeli térségekben hullott, ahol többnyire 50-70 milliméter közötti havi csapadékösszegeket mértek.

A rekordmeleg február és átlag feletti március után az április júliusi meleggel kezdődött, a hőmérséklet az országban több helyen is átlépte a 30 fokot – emlékeztet közleményében a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete. Ezzel új országos rekord született, soha korábban ilyen meleget nem mértek még ezen a napon. De nem csak idehaza volt szokatlanul meleg, Romániában, Szerbiában és Bulgáriában is. Korábban is voltak közelítőleg ilyen meleg tavaszkezdetek, de egyre aggasztóbb, hogy az elmúlt 15-20 évben minden harmadik tavasz rekordmeleg időszakokat mutat.

Hozzáfűzik, hogy idén a nyári napok – ezek a 25 fok feletti napok – száma az átlagnál magasabb lehet tavasszal, 

májusban pedig már kora nyári hőhullámokra is számíthatunk, ennek nyolcvan százaléknál is magasabb a valószínűsége.

Jövőre újabb száraz időszak kezdődhet Közép-Európában. Az Alpokban és a Kárpátokban – az átlagnál magasabb hőmérsékletek miatt – gyors hóolvadás lesz, amely mindenképpen gyorsítani fogja a 2017 óta Nyugat-Európában megfigyelhető talajkiszáradást, ami az alpi országok energiaellátásának sem kedvez. A Kárpát-medencében április lehet a három tavaszi hónap közül a legcsapadékosabb – fűzték hozzá. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.