Változásra kell készülni a hazai tavaknál

Egy helyről már legalább három viharjelzőpont látható.

2024. 04. 01. 9:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 1-jétől ismét üzemel a viharjelzőrendszer a nagyobb magyarországi tavakon, a viharjelzőpontok egészen október végéig hívják fel a figyelmünket a veszélyes időjárásra.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 

a Balatonon, a Velencei-, a Fertő és a Tisza-tavon működtetnek viharjelző állomásokat, ami évről évre százezrek kikapcsolódását teszi biztonságosabbá mind a vizeken, mind a strandokon.

Mint írták, a viharjelzőpontok villogó sárga fényjelzéssel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer. Ha nincs viharjelzés, nem villannak a lámpák. Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad a vízben tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Ha a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60 kilométer/óránál gyengébb, elsőfokú viharjelzést adnak ki. A másodfokú viharjelzések a viharos, 60 kilométer/óránál erősebb széllökésre figyelmeztetnek. A jelzés a legelső erős széllökés előtt legalább 30 perccel látható.

A rendszer fejlesztésének köszönhetően egy pontról legalább három viharjelzőpont látható. 

A katasztrófavédelem arról is tájékoztatott, nemcsak tóparton, hanem online is lehet tájékozódni a viharjelzés aktuális állapotáról, a rendszer nyomon követhető a katasztrófavédelem honlapján.

Pirosan világító viharjelző lámpa a fonyódi móló közeléből  (Fotó: MTI/Varga György)

Hangsúlyozták, 

a balesetek megelőzése érdekében érdemes komolyan venni a viharjelzéseket.

 – Vihar idején ne csak a nagyobb tavaknál mellőzzük a fürdőzést. Ha villámlik, jöjjünk ki mindenféle folyóból, tóból, medencéből, és menjünk be egy közeli épületbe – emelték ki.

A meteorológiai szolgálat azt közölte, 

a Balatonnál ez már a 90. viharjelzési szezon, ugyanis 1934. július 8-án indult el Magyarország legnagyobb tavánál a viharjelző szolgálat. 

A tó viharjelzési szempontból három medencére van felosztva: a Keszthelytől Badacsony-Fonyódig tartó nyugati, a Fonyód és Tihany közötti középső és a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keleti medencére. Az egyes medencékben azonban egyidejűleg eltérő fokozatú viharjelzések lehetnek érvényben. A Velencei-tónál és a Tisza-tónál egy adott időpontban egyfajta jelzés érvényes, ott is a balatonihoz hasonló viharjelző lámpák tájékoztatnak a várható szélviszonyokról.
Közölték azt is, hogy 

a Balatonnál négy vízközépi platformon is működnek viharjelző lámpák, ezek kiegészülnek 15 mobil viharjelzőlámpával, amelyek a strandokon kapnak helyet. A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni. A Velencei-tónál négy, a Tisza-tónál öt, a Fertő tónál pedig 11 viharjelzőlámpa van, ebből egy működik a magyar oldalon.


Hozzátették, a Balatonon tavasztól őszig működnek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által telepített speciális mérőplatformok, amelyek többi között a nyíltvízi időjárási viszonyokról adnak tájékoztatást. Közvetlenül a viharjelzést szolgálja a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban működő nagy teljesítményű számítógép, amelyen időjárási előrejelző modellek számításai készülnek. A veszélyjelző meteorológusok munkáját többi között automata meteorológiai állomáshálózat, meteorológiai műholdak és radarok, villámmérések támogatják – ismertették.
Borítókép: Balatoni látkép (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.