Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Itt vannak a legnépszerűbb egyetemek és szakok

Hamarosan kihirdetik a felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

2024. 06. 30. 9:33
Felvételi a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (érettségi-felvételi írásbeli) matek, matematika előadóterem, terem,
Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 120 990 diák sorsa dől el július 24-én, amikor kihirdetik az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait, ennyien jelentkeztek ugyanis valamelyik egyetem szeptemberben induló alap-, osztatlan vagy mesterképzésére – emlékeztet a Világgazdaság. A lap összegyűjtötte, hogy melyik a legnépszerűbb öt egyetem a jelentkezők körében, a listán fővárosi és vidéki intézmények egyaránt szerepelnek.

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, húsz százaléka mesterképzésre, tíz százaléka osztatlan szakokra, három százalék pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. Népszerűek a gazdálkodástudományi képzések, de nőtt az érdeklődés a pedagógusképzések iránt és a műszaki, informatikai, valamint a természettudományi képzési területek iránt is.

A legtöbb jelentkezőt, összesen 17 080 főt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vonzotta, amit a három legnagyobb vidéki egyetem követ.

A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény 9950 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a budapesti székhelyű Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

A legnépszerűbb szak 6801 jelentkezővel ezúttal is a gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is olyan képzések követtek, mint a pszichológia, a jogász, az ápolás és betegellátás, valamint a kereskedelem és marketing szakok.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.