Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kokain, antidepresszánsok, hormonok, szívgyógyszerek teszik színesebbé a balatoni nyarat

A leszedált csigák és az elhízott vízibolhák nem boldogok.

Forrás: HU-REN2024. 06. 19. 18:03
Little,Village,At,Lake,Balaton,,Hungary,(,Badacsonytomaj,)
illusztrációlat jóval nagyobb mértékben nőtt, mint az árak Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 134 hatóanyag – főleg antidepresszánsok, koffein, különféle hormonok, szívgyógyszerek – jelenlétét vizsgálta a magyar tengerben a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, az eredményekről június közepén számoltak be. 

A beszámoló szerint 42 vegyületet mutattak ki, de ha a vízgyűjtőket is hozzávesszük, rosszabb az arány: 72 gyógyszer-hatóanyagot találtak. Érdekesség, hogy 

az epilepszia elleni szerek és az antidepresszánsok fordultak elő a legmagasabb, 95 százalékos arányban.

Hozzáfűzik, hogy a vizsgálat egyik emblematikus helye Zamárdi volt, ahol a nagy nyári zenei fesztivál környékén a kokain és bomlástermékei is kimutathatók voltak a vízből. 

Azonban van még itt néhány érdekesség. Becslések szerint naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik be a vízbe a fürdőzők bőréről, mindez a tóban élő gerinctelen élőlényeinek nem valami jó. A diklofenák – fájdalomcsillapító –, az ösztradiol, az ösztron – hormonok – és a koffein okozott magas kockázatot a három nyári hónapban. 

A fizikai-kémiai változásokra igen érzékenyen reagáló nagy vízibolhát, illetve nagy mocsári csigát különféle mikroszennyező anyagok hatásának tettek ki, amelyből kiderült, hogy a csigák embriói már jóval hamarabb kikeltek, ezek a vegyületek ugyanis felfokozott állapotba hozták a csiga anyagcseréjét, hormonháztartását, emellett a csigák spermiumszáma csökkent. 

A karbamezapin nevű antidepresszáns hatására lelassult a kezelt állatok mozgása, azaz a magas koncentráció leszedálta őket. A vízibolhák esetében pedig a naptejekből származó UV-szűrő vegyszerek 

zavarták meg jelentősen az állatok hormonháztartását, amelyek ettől elhíztak.

Ha pedig az emberi egészség oldaláról tesszük fel a kérdést, fontos megvizsgálni, hány liter Balaton-vizet kellene meginnunk, hogy elérjük az adott gyógyszerből maximálisan megengedett napi dózist. A kutatók számításai szerint a diklofenák esetében ezt az adagot 358 ezer liternyi, a hormontartalmú ösztradiol esetében pedig 50 ezer liternyi Balaton-víz „magunkba döntésével” tudnánk abszolválni. 

Kimondható tehát, hogy nincs humán kockázat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.