Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Tüntetett Karácsony Gergely, továbbra is új választást akar

A baloldali városvezető az újraszámlálás kapcsán csalást emlegetett, és a főpolgármester-választás újbóli megrendezését követeli.

2024. 06. 14. 18:18
Karácsony Gergely demonstrációja
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épülete előtt megtartott pénteki demonstráción. „Az egyik oldalon a Vitézy Dávid és a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a másik oldalon pedig én és a budapesti polgárok, akik meg fogják védeni a szabadságukat" – közölte a főpolgármester. Közlése szerint a hatalom a propagandán túl trükkök sorát vetette be a főváros megszerzéséért. Szentkirályi Alexandra pedig az utolsó pillanatban visszalépett, megalázva a kormánypárti és félrevezetve az ellenzéki szavazókat. Ennek ellenére nem sikerült megnyerniük a választást, az emberek hatalma újra legyőzte a hatalom emberét – tette hozzá.

Fotó: Bach Máté

Ugyanakkor ezzel nem ért véget a manipulációk sora. Ugyanis a fideszes delegáltakkal feltöltött NVB „nem a választások tisztaságát, hanem a szennyes manipulációt szolgálja”. Írásos előterjesztés nélkül döntöttek az újraszámolásról, az urnák felnyitásakor nem voltak jelen az ellenzéki küldöttek, és a szavazatokat szabálytalanul csomagolták össze - sorolta.  Ennek eredményeképpen minden perceben több Vitézy-szavazat van. Az első információ szerint 70-nel több Karácsony-szavazat volt, majd már csak 54, majd már csak 29, ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat – közölte.

Fotó: Bach Máté

Mint arról lapunk is beszámolt, Vitézy Dávid kezdeményezésére a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újraszámolta a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatokat. Karácsony Gergely először csak közösségi oldalán adott hangot nemtetszésének, majd csütörtökön egy sajtótájékoztatót hívott össze az NVB alkotmány utcai épülete elé. Hangoztatta, szerinte Szentkirályi Alexandra megtévesztette, Vitézy Dávid pedig egyenesen átverte a budapesti szavazókat. Az érvénytelenített szavazatok újraszámolásával kapcsolatban Karácsony szerint semmilyen jogállamisági elv nem valósul meg aki a szavazás megismétlését kezdeményezi, függetlenül a mai újraszámlálás eredményétől.

Az újraszámlálás annak fényében teljesen érthető volt, hogy még soha ennyi érvénytelen szavazatot nem adtak le Budapesten az önkormányzati választáson mint vasárnap. A hivatalos adatok szerint összesen 24 592 ilyen szavazólapot számoltak össze, ez a 2019-es mennyiségnek csaknem a háromszorosa. A 2019-es választásokon 8388 érvénytelen szavazatot adtak le a választópolgárok, és csaknem 10 százalékkal kevesebben jelentek meg az urnáknál, mint most vasárnap. A mostaninál jóval csekélyebb volt a leadott érvénytelen szavazatok aránya 2014-ben is, akkor mindössze 11 563 érvénytelen szavazólapot vettek nyilvántartásba.

Ennél is beszédesebb adatokkal szolgál a 2010-es eredmény. Akkor az érvénytelenül leadott szavazatok száma mindösszesen 7796 volt, ami a legalacsonyabb a főpolgármester-választások történetében. Ezzel szemben 2006-ban jóval több, 10 579 érvénytelen szavazatot adtak le, ami így is harmada a most vasárnapi adatnak.

Borítókép: Karácsony Gergely és Dobrev Klára (Fotó: Bach Zoltán)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.