Van, ahol már az egész partot ellepte az áradó Duna + videó, fotók és galéria

Budapesten várhatóan szombaton kora délután tetőzik majd a folyó, 650-700 centiméteres lesz a vízszint.

2024. 06. 07. 17:18
Vének, 2024. június 7.
A drónnal készült képen a Duna által elárasztott, ártérben fekvõ üdülõnegyed a Gyõr-Moson-Sopron vármegyei Vének település határában 2024. június 6-án.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a teljes hazai Duna-szakaszon érezteti hatását az árhullám, a magyarországi folyószakaszokon több mint 600 kilométer hosszan védekeznek – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-t. A nagybajcsi tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a szigetközi szakaszon. A hullámtérben a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről most lassabban jut vissza a víz a mederbe. Ennek hatására

Budapesten szombat délelőtt várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással.

A Duna németországi és ausztriai részvízgyűjtőin csütörtökön sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja.

A felső szakaszokon a német, az osztrák, illetve a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak. A péntek reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

A szombati budapesti tetőzésen kívül másutt az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet megközelítő tetőző vízállások várhatók.

Nagyon lassú az apadás a Szigetköz területén és Győrnél is, ez tovább lassítja a víz útját a Duna alsóbb szakaszain. A tetőzés péntek dél körül Gönyű térségében jár, ahol tart a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyesekkel együtt.

Árad a Mosoni-Duna Győr belvárosában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, mivel az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére. Egy ilyen tartós árvíznél a gátak átnedvesedhetnek, emiatt csökkenhet a szilárdságuk, ezért rendkívül fontos a szakképzett vízügyes őrszolgálat jelenléte.

A vízügy szakemberei folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is.

 

Árad a Duna, és hol van még a vége

Egyre csak nő a Duna vízszintje, az ország több pontján kellett óvintézkedéseket bevezetni, ugyanis van már, ahol elárasztotta a part menti területeket a víz. Mint arról lapunk már beszámolt, az érkező dunai árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapest négy árvízvédelmi szakaszára Karácsony Gergely főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján,

csütörtök este lezárták a forgalom elől az alsó rakpartokat.

Nagybajcs már túl van a nehezén, csütörtökön tetőzött a folyó vízszintje, ezért egy időre le is kellett zárni a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonságáért csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését. A szigetközi folyószakaszon 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot.

Míg június 1-jén éjjel 1 órakor még csak 334 centiméter volt a Duna vízállása Budapesten, június 6-án 1 órakor 578 centimétert mértek.

A víz folyamatosan emelkedik, és várhatóan már pénteken meghaladja a 600 centimétert – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataiból. Jelenleg az 1. készültségi szint van érvényben, amely a Duna 620 centiméteres magasságánál lép életbe. A 2. készültségi szint 700 centiméter, míg a 3. készültségi szint 800 centiméter átlépésekor lép életbe.

Feltorlódott folyami hordalék a Dunán a II. kerületi Slachta Margit rakpartnál a Margit híd közelében (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) sem kerülhette el az óvintézkedést: bezárta a K épületét a Duna magas vízállása miatt. A korlátozás előreláthatólag a Duna hétvégére várt apadása után, jövő kedden szűnhet meg.

A Duna Budapesten várhatóan június 8-án szombaton kora délután tetőzik majd, amikor 650-700 centiméteres lesz a vízszint.

Június 4-én kedden Verőcén a víz már elöntötte a strandot, a játszóteret, a röplabdapályát, annak ellenére, hogy már előző nap megkezdték a felkészülést az árvízi védekezésre.

A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek, és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására. A kompátkelés pedig már szünetel Neszmély és Dunaradvány között, de még Visegrádnál is.

A Dunaújvárosi Hírportál azt írta, hogy veszélyekre hívta fel a figyelmet a rácalmási Jankovich-kúria Rendezvény és Turisztikai Központ is. Arra kérik a kirándulókat, túrázókat, horgászokat, hogy a következő napokban fokozott figyelemmel keressék fel a Rácalmási Nagy-Szigetet. A Duna jelentős és gyors áradása miatt a Bürü-híd már víz alatt van, a hídról levezető utat is hamarosan ellepi a Duna.

Jankovich-kúria (Forrás: Facebook) 

A kedvelt komáromi fürdőzőhelyen még a padokat is elérte a Duna – mutatott rá a Komárom-Esztergom Vármegyei Hírportál. Mint írták, a strandot megközelíteni sem egyszerű, néhol térdig érő vízre is kell számítania annak, aki ebben az irányban gyalog közlekedne. A fürdőhelyhez tartozó parkolót is teljesen ellepte a víz.

Gemenc (Forrás: Facebook)

A túraútvonalak egy része is járhatatlan a dunai árhullám miatt, várhatóan víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A Bács-Kiskun Vármegyei Hírportál szerint a vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését.

Borítókép: Elárasztott üdülőnegyed Vének határában (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.