Denevérek százai lepték el az érseki palotát + videó

A várnegyed felújítását októberig módosították a védett állatok miatt.

2024. 07. 23. 15:28
denevérek
Fotó: Mészáros József
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Speciális intézkedésekkel óvják a veszprémi érseki palotában élő közel kétszáz denevért, a várnegyed megújítását az állatok életmódjához igazítják, így például az érseki palota díszkivilágítását is módosították.

Az érseki palota padlásterébe ugyanis közel száz denevér érkezett április második felében, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik.

Jelenleg tehát egy 194 fős kolónia él az épületben, az ivarérett hímek ugyanis nem itt töltik a nyári hónapokat, hanem néhány fős kolóniákban, barlangokban, bányavágatokban, a későbbi nászhely közelében.

Mészáros József denevérkutató, a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány elnöke úgy nyilatkozott, hogy az érseki palotából általában július közepén költöznek ki az első denevérek, a kolónia augusztus közepére, végére bomlik fel, bár néhány állatot még októberben is szoktak találni a padlástérben.

– A megfigyelések szerint az „érsekségi denevérek” nyár végén a Magas-Bakony felé veszik az irányt, a Tési-fennsíkon és a Kőris-hegyen, valamint a Bakony két legmélyebb barlangjában, a fokozottan védett Csengő-zsombolyban és az Alba Regia-barlangban töltik a telet, nászhelyük is ott található. A kölykök május végén, június elején jönnek világra, amikor a kolónia már az érseki palota padlásterében tartózkodik – fogalmazott a szakértő, aki szerint

nem kizárt, hogy a veszprémi érseki palota már megépítése, vagyis az 1770-es évek óta otthont ad egy-egy kolóniának, a denevérek a megfigyelések szerint ugyanis kitartanak a lakóhelyük mellett.

– Valószínűleg azért térnek vissza évről évre az érseki palotába, mert annak a padlástere kifejezetten nagy, megfelelő a hőmérséklet és a páratartalom, senki nem háborgatja őket, a tetőtér zsalugáteres ablakain át pedig kiválóan tudnak ki- és berepülni – magyarázta Mészáros József.

Mintegy kétszáz denevér él az érseki palota padlásterében (Fotó: Mészáros József)

Az „érsekségi denevéreket” már az 1990-es évek közepe óta, vagyis lassan harminc éve figyelik, az itt élő példányok a közönséges és a hegyesorrú denevérek közé tartoznak, védett állatok. Számuk egész Európában folyamatosan csökken, a veszprémi várnegyedben is jóval kisebb a kolónia, mint néhány évtizeddel korábban. Volt, hogy több mint négyszáz denevér töltötte a nyári hónapokat az érseki palota padlásterében, ma kétszáz körül alakul a számuk.

Éppen ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a zajra, a fényre és a különböző szagokra érzékeny – az épületekben kárt nem okozó – védett állatokat ne zavarják.

Április közepétől egészen októberig semmilyen munkálatot nem végeznek az érseki palota padlásterében, amelynek a belső világítását is átalakították a kolónia nyugalma érdekében, és az épület díszkivilágítását is ehhez igazították.

A Veszprémi Főegyházmegye és a kivitelezésért felelős projektvezetés folyamatosan együttműködik a denevérkutató szakemberekkel, akik rendszeresen ellenőrzik az állatokat, minden hónapban visszajárnak az épületbe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaival közösen. Két kamerát és három hőmérőt is elhelyeztek a padlástérben, hogy lássák, miként alakul a hőmérséklet, és arra hogyan reagálnak a denevérek.

Borítókép: A denevérek (Fotó: Mészáros József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.