Egyre terjed idehaza a betegség, ami súlyos járványokat okozott a XVI. században, pedig védőoltás is van ellene

Az oltási program indulása előtt évi több tízezer megbetegedést kiváltó járványok is előfordultak.

Forrás: Házipatika2024. 07. 31. 13:08
Sick,Girl,Child,Covered,With,Blanket,Lying,On,Sofa,At,köhög,beteg,influenza
2257299541 Fotó: DimaBerlin
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén immár 185 szamárköhögés-gyanús megbetegedést regisztráltak Magyarországon – írja a Házipatika. 

A portál a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb, hétfőn kiadott járványügyi jelentése alapján részletezi: a 29. naptári héten, július 14. és 21. között 

összesen 32 esetet jegyeztek fel az országban, ez idén a legmagasabb heti adat. 

Ez önmagában több az elmúlt évek bármelyikének éves (!) összesített megbetegedésszámánál. Hozzáfűzik, szamárköhögésre avagy pertussisra utaló tünetekkel fordultak orvoshoz betegek a főváros mellett egy tucat – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém –, vármegyében, ami azt jelenti, hogy mostanra az összes vármegyéből jelentettek szamárköhögéses megbetegedéseket ebben az évben.

Beszámolnak arról is, hogy az NNGYK hivatalos állásfoglalása szerint egyelőre nincs szó járványról, Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályának vezetője a közelmúltban már arról beszélt, hogy a fertőzés immár nem csupán behurcolt esetek formájában fordul elő, hanem országhatárokon belül is terjed. 

Hozzátartozik az is, hogy az idén két csecsemő halálát is a betegség és annak szövődményei idézték elő itthon.

A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés okozta megbetegedés, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Magyarországon 1954 óta érhető el vakcina, ami ma a kötelező gyermekkori védőoltások közé tartozik. Az oltási program indulása előtt évi több tízezer megbetegedést kiváltó járványok is előfordultak. 

Az évente világszerte megfertőződött betegek számát egyébként 16 millióra becsülik. A legtöbb eset a fejlődő országokban fordul elő és bármelyik korosztályt érintheti. A szamárköhögés 2013-ban 61 000 halálos áldozatot követelt. Az első járványokat a XVI. században írták le. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.