Mekkora teher egy olimpia a sportolónak? Szakember mondja el, miről beszélt Jackl Vivien

Nem könnyű, ha nem a kimondott vagy kimondatlan elvárásoknak megfelelően alakul a versenyzés.

Forrás: Magyar Nemzet2024. 07. 30. 18:04
JACKL Vivien
Jackl Vivien Fotó: MTI/Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezte a szereplését a párizsi olimpián Jackl Vivien, Magyarország legújabb csillaga. A szerepléséről a fiatal úszónő azt mondta, másfél hónap alatt ez volt az ötödik ezerötszáza, és úgy mentek ki Párizsba, csak az élmény számít, hogy milyen ennyi ember előtt úszni. 

Ez volt az első komoly felnőtt-világversenyem. Örülök, hogy itt lehettem és tapasztalhattam. Eleve nem úgy készültünk, hogy itt bármit is elérjek. Aztán megjelentek a különböző újságcikkek az éremesélyemről. Ez teher volt rajtam. Tegnap jöttem rá, hogy tudat alatt ez benne volt az úszásomban. A lényeg most a részvételem volt, és hogy megnézzem, milyen itt a mezőny

 – összegzett Vivien, amelyről a Nemzeti Sport számolt be. 

Molnár Nikoletta, a Pszichológus13 Központ sportpszichológusa úgy véli, különösen akkor kell figyelni a sportolóra, ha jobb eredményt vártak tőle és ő is saját magától. A Magyar Nemzet érdeklődésére hozzáfűzte, ilyenkor, ha nem a kimondott vagy kimondatlan elvárásoknak megfelelően alakul a versenyzés, ugyan nem klinikai depresszió alakul ki, de hasonló érzések gyötörhetik a versenyzőt. 

Értetlenség, bizonytalanság, az önbizalom elvesztése jelenhet meg.

Sokan elbizonytalanodhatnak magukban, úgy érezhetik, nincs értelme, abba akarják hagyni az edzést, a sportot. Ilyenkor jön képbe a sportpszichológus, aki abban tud segíteni, hogy a sportoló fel tudja dolgozni az elvárások és a teljesítménye közötti különbséget – részletezte a szakember, aki azt is kiemelte, a verseny után azonnal megfogalmazott kritika nagyon kártékony, hiszen ilyenkor beszűkült tudatállapotban vannak a sportolók, nagyon sérülékenyek. 

Beszélt arról is van a pozitív elvárás, amely inspirálóan, motiválóan hathat a sportolóra, azonban vannak romboló hatású elvárások is. 

Ez akkor alakul ki, ha olyan szintű teljesítményt várnak a sportolótól, amire nincs felkészülve. Ezt ő tudhatja is magáról, az edzője is elégedett lehet vele ezen a szinten. De aztán jön a média és a kommentszekció

– emelte ki a sportpszichológus, aki azzal folytatta, ha a sportoló a ezeknek a külső elvárásoknak nem tudott megfelelni, a sikerélmény hiánya miatt így is levertséget, szorongást élhet meg és saját magával szemben olyan elvárásai alakulhatnak ki, amelyek később kényszerességig is fokozhatják az edzéseit, ami akár fizikai sérülést is eredményezhet. 

Továbbá rávilágított arra is, később, ha már megnyugodott a sportoló a versenyhelyzet után, akkor lehet esélyeket latolgatni vagy éppen hibát javítani. Érdemes ilyenkor a sportoló alapsémáival is foglalkozni és abba az irányba korrigálni őket, amely a tehetségességét, magabiztosságát erősíti meg – összegzett. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.