A horgászfogás – nem a megfogott, hanem a vízpartól elvitt (kifogott) halak – mennyisége éves összevetésben 0,2 százalékkal, 44 88 tonnára nőtt 2023-ban. A fogások legnagyobb részét a ponty, a keszegfélék, az ezüstkárász és az amur adta – közölte az Magyar Országos Horgászszövetség.
Tavaly is a ponty adta az összes horgászfogás túlnyomó többségét, mintegy 63 százalékát, 2841 tonna kifogott mennyiséggel. A második helyen 429 tonnával a keszegfélék álltak, a harmadik helyet pedig 232,5 tonnával az ezüstkárász szerezte meg. Ezt követte 234 tonnával az amur, amelynek fogási eredménye évek óta stagnál – állapította meg a szövetség a horgászvizek egységes éves jelenléti, fogási és telepítési statisztikája alapján. Majd kiemelték:
Magyarországon igen stabil az állománya.
Az összetettben az ötödik, a ragadozók között azonban megőrizte vezető pozícióját a harcsa 201 tonna fogással. A süllő már zsinórban harmadik éve szinte ugyanazt a fogási eredményt produkálva tavalyi 6. helyezését 164,5 tonna fogással őrizte meg. A busák 115,5 tonnával a magyar fogási rangsor 7. helyén álltak tavaly.
Tavaly – a horgászfogással együtt – az összes elvitel elérte a 4729 tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év adataival.
A horgászok a fogási naplók 98 százalékát adták le határidőben és
a fogások mellett több mint 7,3 millió horgásznapról számoltak be.
A „nagy vizek” fogási rangsoráról is beszámoltak: az állóvizek közül a Balaton az első, ahol a sikeres halgazdálkodásnak köszönhetően 701 tonna elviteli fogás volt, ami 25 százalékos növekedés 2022-höz képest. A második a Ráckevei–Soroksári Duna-ág (145 tonna), a Tisza-tó a 19 százalékos csökkenés miatt a harmadik helyre szorult (143 tonna). A folyóvizeknél a listavezető Tisza, ahol az összfogás 321 tonna. Eközben a Dunán 308 tonna.
A halak kifogása mellett az is fontos, hogy tavaly 9,2 milliárd forint értékben, 5444 tonna halat telepítettek Magyarországon a természetes vizekbe, ami a mennyiséget tekintve éves szinten 31,2 százalékos növekedés. A telepített halfajok közül 4920 tonnát a ponty, 290 tonnát a keszeg, 104 tonnát pedig a süllő tett ki.