Egyre több halat fognak ki a magyarok

A szakemberek a halpótlásról is gondoskodnak.

Forrás: MTI2024. 07. 18. 20:38
Révfülöp, 2021. október 6.
Résztvevõ a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen Révfülöp közelében 2021. október 5-én. A versenyt idén az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében rendezik meg a Balaton körül október 1-9. között.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horgászfogás – nem a megfogott, hanem a vízpartól elvitt (kifogott) halak – mennyisége éves összevetésben 0,2 százalékkal, 44 88 tonnára nőtt 2023-ban. A fogások legnagyobb részét a ponty, a keszegfélék, az ezüstkárász és az amur adta – közölte az Magyar Országos Horgászszövetség.

Tavaly is a ponty adta az összes horgászfogás túlnyomó többségét, mintegy 63 százalékát, 2841 tonna kifogott mennyiséggel. A második helyen 429 tonnával a keszegfélék álltak, a harmadik helyet pedig 232,5 tonnával az ezüstkárász szerezte meg. Ezt követte 234 tonnával az amur, amelynek fogási eredménye évek óta stagnál – állapította meg a szövetség a horgászvizek egységes éves jelenléti, fogási és telepítési statisztikája alapján. Majd kiemelték: 

Magyarországon igen stabil az állománya.

Az összetettben az ötödik, a ragadozók között azonban megőrizte vezető pozícióját a harcsa 201 tonna fogással. A süllő már zsinórban harmadik éve szinte ugyanazt a fogási eredményt produkálva tavalyi 6. helyezését 164,5 tonna fogással őrizte meg. A busák 115,5 tonnával a magyar fogási rangsor 7. helyén álltak tavaly.

Tavaly – a horgászfogással együtt – az összes elvitel elérte a 4729 tonnát, ami gyakorlatilag megegyezik az előző év adataival.

A horgászok a fogási naplók 98 százalékát adták le határidőben és 

a fogások mellett több mint 7,3 millió horgásznapról számoltak be.

A „nagy vizek” fogási rangsoráról is beszámoltak: az állóvizek közül a Balaton az első, ahol a sikeres halgazdálkodásnak köszönhetően 701 tonna elviteli fogás volt, ami 25 százalékos növekedés 2022-höz képest. A második a Ráckevei–Soroksári Duna-ág (145 tonna), a Tisza-tó a 19 százalékos csökkenés miatt a harmadik helyre szorult (143 tonna). A folyóvizeknél a listavezető Tisza, ahol az összfogás 321 tonna. Eközben a Dunán 308 tonna. 

A halak kifogása mellett az is fontos, hogy tavaly 9,2 milliárd forint értékben, 5444 tonna halat telepítettek Magyarországon a természetes vizekbe, ami a mennyiséget tekintve éves szinten 31,2 százalékos növekedés. A telepített halfajok közül 4920 tonnát a ponty, 290 tonnát a keszeg, 104 tonnát pedig a süllő tett ki.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.