Eloszlatták a tévhiteket, ennyi idősen mehetnek a gyermekek termálvízbe

Termálvíz- és gyógyvízadottságait tekintve hazánk az első helyen áll Európában. De mire jó a gyógyvíz? Mikor nem javasolt bele menni? Összefoglaltuk.

2024. 07. 11. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürdőzési kisokost tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a közösségi oldalán. Ebben többek között kifejtik, hogy

  • 10 éven aluliak nem használhatják a gyógy- és termálvizes medencéket,
  • hogyan kell felkészülni a fürdőzésre,
  • hogy mit lehet vinni a medencetérbe,
  • és hogy ki használhatja a medencét.

Termálvíz- és gyógyvíz adottságait tekintve hazánk az első helyen áll Európában. Nagyjából 500 helyen bukkan fel országunkban termálvíz, vagyis az ország területének 70 százalékán található +30 °C-nál melegebb természetes víz.

 

Mire jó a gyógyvíz?

Hazánkban az átlagosnál vékonyabb földkéreg – ami 22–27 km-t jelent – jó alapot ad termálvizek kialakulásához. A forró altalaj, a magas kőzethőmérséklet kedvez a hévizek kialakulásának. Az ásványi anyagokban gazdag vízhez kellenek még a vizet tároló és azt leadni képes kőzetek, elsősorban a mészkő – nálunk ez is adott.

 A gyógyvizek kémiai és biológiai összetételük alapján fejtik ki jótékony hatásukat a különböző betegségekben: főként a mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedésekben, meddőségben, sport- és más sérülések utókezelésében, érszűkületek egyes formáiban, és idült bőrbetegségekben.

A termálvíz egy meghatározott hőfoknál melegebb, a föld mélyéből feltörő ásványvíz, amely minimum 1000 mg oldott szilárd ásványi anyagot tartalmaz literenként. Egyes vizek emellett – egy erre illetékes szakmai bizottság által előírt szabályoknak megfelelve – gyógyító hatásúak is.

 

Mikor ne fürdőzzünk termálvízben?

Bizonyos betegségek fennállása esetén azonban különösen veszélyes lehet a meleg gyógyvizek alkalmazása. Így nem ajánlott, ha valakinek szabálytalan,

  • szapora szívverése, kiterjedt felületes vénatágulata és kezeletlen pajzsmirigy-túlműködése van. 
  • Különösen ellenjavallt a gyógyfürdők használata a következő szív- és érrendszeri megbetegedésekben: a súlyos szívkoszorúér-betegségben, szívinfarktus után 3 hónapig, ismert szívelégtelenségben, gyógyszeresen nem kezelt vagy kezelhetetlen magas vérnyomásoknál és előrehaladott érelmeszesedések esetén.
  • Kifejezetten rossz hatású lehet egyes betegségek akut stádiumában, például ha az ízület gyulladt (duzzadt, piros, meleg), 
  • ha a bőrelváltozás nedvedző, vagy friss, mély bőrsérülések után.
  • Heveny gyulladásos kórképek (pl.: mandulagyulladás, láz, influenza, gyomor- vagy bélhurut) esetén is kerülendő a fürdőzés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kemma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.