Évek óta masszívan veszteséges a Magyar Narancs kiadója

Sok tíz milliós veszteséget termel az idén már leginkább Magyar Péter szekerét toló Magyar Narancs. A piacpártiságát gyakran hangsúlyozó lap mintha nem a piaci igényekhez igazodóan működne. A veszteségeket egyelőre türelmesen viselő tulajdonosi körben egy Soros-féle médiaalap is feltűnik.

2024. 07. 18. 17:36
Forrás: Wikipédia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Magyarnarancs.hu Kft.-t azzal a céllal hozták létre 1998-ban, hogy a gazdálkodás hosszú távon jövedelmezően, a piaci igényekhez igazodóan működjön, az utóbbi években a jövedelmezőség helyett pusztán a tízmilliós nagyságrendű veszteségek elkerülése is elérhetetlen célnak tűnik a balliberális kiadónak.

A társaság ügyvezetője Bojtár B. Endre, aki a Narancsmag Kft.-n keresztül egyben tulajdonos is. Utóbbi cég beszámolója ugyanakkor érdemi tevékenységről nem árulkodik. A Soros-egyetem egyik ötletgazdájának – egyben a spekuláns barátjának – fia nemrégiben a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását bírálta több baloldali szerkesztőség vezetőjével egyetemben.

Az Opten szerint Bojtár tulajdonostársai még a Magyar Narancsnál Koller Gitta, Barotányi Zoltán és a New Yorki-i székhelyű, Soros által pénzelt Media Development Investment Fund Inc. Utóbbi cég a 444 működtetésében is részt vesz.

A Magyarnarancs.hu Lapkiadó Kft. osztalékaiból aligha fognak jelentős vagyonra szert tenni a közeljövőben, a profitábilis működés ugyanis távoli álomnak tűnik a cég számára. A mérlegre pillantva leginkább az tűnik szembe, hogy immár második éve haladja meg a cég saját tőkéje a 30 millió forintot – a negatív tartományban. Valószínűleg ennek kezelését hivatott szolgálni a lekötött tartalék 35,6 milliós emelése, amely által immár 193,8 millió forintot tüntettek fel ezen a soron.

Az eredménytartalék ugyanakkor rohamosan csökken, az elmúlt két évben összesen 80 milliós veszteséget termelt a kiadó, így az eredménytartalék negyedmilliárdos mínuszt mutat. 

Hiába folyt be negyedmilliárd forint a cég kasszájába – 10 millióval több, mint egy évvel korábban –, főként a 190,1 milliós anyagjellegű ráfordítások, illetve a 92,5 milliós személyi jellegű ráfordítások miatt mínusz 38 millió lett a kft. adózott eredménye. Ez annak ellenére történt, hogy 2023-ban arányaiban 14,2 százalékkal kevesebbet költöttek egy foglalkoztatottra, mint 2022-ben. A lapnál abban reménykedhetnek, hogy az idén talán kifizetődőbb stratégiát választottak a balliberális aktuális hősének az építésében való segítségnyújtással.

Borítókép: Magyar Narancs-logó (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.