Nem tetszik a dollármédiának és a Soros-féle civileknek a szuverenitásvédelmi törvény

Összefogtak a legnevesebb baloldali civil szervezetek a nemrég megszavazott szuverenitásvédelmi törvény miatt.

2023. 12. 13. 14:13
Kádár András Kristóf; Martin József Péter; Szabó Máté Dániel; Iván Júlia
Budapest, 2017. április 20. Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Martin József Péter, a Transparency International ügyvezetõ igazgatója és Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója (b-j) közös sajtótájékoztatót tart az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2017. április 20-án, miután részt vettek a kormány által létrehozott Emberi Jogi Munkacsoport keretében mûködõ Egyéb Polgári és Politikai Jogokért Felelõs Tematikus Munkacsoport ülésén, ahol megbeszélést folytattak a külföldrõl támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról. A szervezetek képviselõi szerint a törvényjavaslat megbélyegzõ és nem az átláthatóságot szolgálja, ezért elutasítják azt. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az alulírott civil szervezetek a parlament által elfogadott önkénytörvény végső változatát is elutasítják” – adta hírül közleményében hét balliberális civil szervezet.  Mint írják, ezt a törvényt nem lett volna szabad elfogadni, mert az nincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel. Szerintük a jogsértés ellen úgy tudnak a leghatékonyabban fellépni, ha nem ijednek meg, és tovább végzik a munkájukat. Segítséget kínálnak azoknak a civil szervezeteknek, közéleti kérdésekben véleményt mondó polgároknak és médiaszereplőknek, amelyeket és akiket a törvény alapján „vegzálni” kezdenek.

Úgy vélik, az elfogadott jogszabály nem felel meg a demokratikus jogállam kritériumainak, a felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal nem jogállami hatóság, önkényes eljárása ellen nem lehet bírósághoz fordulni. Jogi úton is fellépnek a törvény ellen, és támogatást, segítséget nyújtanának az érintett civil közösségeknek, aktivistáknak és médiaszereplőknek – írják.

Több alulírott szervezet is tagja a Civilizáció koalíciónak, ami A demokrácia nem veszélyezteti Magyarország szuverenitását elnevezéssel tiltakozó kampányt indított. 

Aláíró szervezetek:

  • Amnesty International Magyarország,
  • K-Monitor,
  • Magyar Helsinki Bizottság,
  • Mérték Médiaelemző Műhely,
  • Political Capital,
  • TASZ és
  • Transparency International Magyarország.

 

A dollármédia is tiltakozik

A most elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvény betűje szerint ugyan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse, akár ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját – szögezték le közös közleményben baloldali szerkesztőségek vezetői.

A nyilatkozatot

  • Bodoky Tamás (Átlátszó),
  • Bojtár B. Endre (Magyar Narancs),
  • György Zsombor (Magyar Hang),
  • Gulyás Márton (Partizán),
  • Német Tamás (Telex),
  • Pethő András (Direkt36),
  • Uj Péter (444),
  • Vajda Gábor (Qubit),
  • a Válasz Online szerkesztősége és
  • Zöldi Blanka (Lakmusz)

jegyzi. Az aláírók bírálják a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását, amely szerintük „önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű, minden kontroll nélkül működő szerv lesz”. A szuverenitásvédelmi törvény elvetését sürgetik, mert álláspontjuk szerint a jogszabály

nem szolgálja a társadalom információs biztonságát, éppen ellenkezőleg: a szabad médiát és általában a demokratikus vitákat fenyegeti, célja ezek ellehetetlenítése.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az Országgyűlés keddi ülésén a képviselők megszavazták a szuverenitásvédelmi törvényt, valamint ehhez kapcsolódóan módosították az alaptörvényt. Az új törvénnyel változik a büntető törvénykönyv, amelybe bekerül a választói akarat tiltott befolyásolásáról szóló passzus.

A választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölő szervezet azon tagja, felelős személye vagy vezető tisztségviselője, valamint a választási eljárásról szóló törvény szerinti jelölt, 

aki tiltott külföldi támogatást vagy e tilalom kijátszása érdekében a tiltott külföldi támogatás eredetét leplező megállapodásból származó vagyoni előnyt használ fel, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

 

Fidesz: persze, hogy nem tetszik

Azok beszélnek, akik guruló dollárokból élnek – reagált a Soros-szervezetek nyilatkozatára a Fidesz. A párt közleményében azt írta:

Persze, hogy nem tetszik a szuverenitásvédelmi törvény a Soros-szerveteknek sem. A törvény célja az, hogy megakadályozza, hogy külföldről magyarországi pártok és szervezetek pénzügyi támogatásával, guruló dollárokkal beavatkozzanak a magyar választásokba. A Soros-szervezetek pedig pont ezt teszik: guruló dollárokból élnek és beavatkoznak a választásokba, hogy a nekik engedelmeskedő baloldalt ültessék hatalomra.

„Megvédjük Magyarország szuverenitását!” – tették hozzá.

Borítókép: Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Martin József Péter, a Transparency International ügyvezető igazgatója és Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója 2017. április 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.