Így ágyazódott be a baloldalba a szuverenitási törvényt támadó Political Capital

A magyar elhárításnak adott PR- és marketingtanácsok szereztek hírnevet a tanácsadó cégnek.

Forrás: Mandiner2023. 12. 13. 10:56
Emmanouilidis, Janis A.; Krekó Péter
Budapest, 2015. február 5. Janis A. Emmanouilidis, a European Policy Centre programigazgatója (b) és Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a Political Capital és a King Baudouin Alapítvány Új Egyezményt Európának? - Vita az Európai Unió jövõjérõl címû konferencián a budapesti Corner Rendezvényközpontban 2015. február 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Political Capital (PC) azzal került be a hírekbe, hogy a szuverenitásvédelmi törvényt próbálták kisiklatni, azonban 2010 előtt a magyar elhárításnak adott elhíresült PR- és marketingtanácsok szereztek hírnevet a cégnek. A Mandiner új cikksorozata feltárja a PC kétes hitelességű tanulmányait.

A lap szerint az iratok 2006 és 2009 között keletkeztek, terjedelmük mintegy húszezer oldal. A vállalat akkori vezetői, Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián cégei 2006 és 2010 között 432 millió forintnyi kormányzati megbízást kaptak, csak a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH) – az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődjétől – kilencvenmillió forint érkezett. A PC 2019 óta az amerikaiak emberének, Krekó Péternek a cége, amely leplezetlenül terjeszti itthon a tengerentúlról importált propagandát.

A tanulmányok keletkezése idején a Gyurcsány-kormány részéről Szilvásy György felügyelte a titkosszolgálatokat, az NBH akkori főigazgatói Galambos Lajos, majd Laborc Sándor voltak. A Bajnai-kormány idején a DatAdat kapcsán manapság is felbukkanó Ficsor Ádám felügyelte a szolgálatokat, és 2009 második felében Balajti László vette át az NBH vezetését, aki nyilvánosságra hozta a szerződések tényét és leállította a kifizetéseket.

A PC által készített iratok nagy része napirendkutatás,

vagyis a cég elemzői azt figyelték, hogy az országos lapokban, az internetes és elektronikus médiában milyen kontextusban jelennek meg az NBH és a kémelhárítás vezetését érdeklő témák. A tanulmányokban nyomon követték a szélsőségesek tevékenységét, figyelték a blogjaikat, és rendszeresen olvasták a Kuruc.infót.

A leginkább figyelemre méltó anyagok az NBH arculatépítéséről szóltak, de a PC elemzői a jóslás kategóriájában is kipróbálhatták magukat: kéthetes politikai előrejelzéseket készítettek.

Mindemellett közvélemény-kutatásokat is vállaltak, amelyekben pártpreferenciákat is vizsgáltak.

A PC elemzései nem jutottak el azokhoz a titkosszolgákhoz, akik esetleg használhatták volna őket a munkájuk során, ám az anyagok nagy többsége még csak nem is releváns nemzetbiztonsági szempontból – állította a Mandinernek több korábbi magas rangú NBH-tiszt. Sőt ezek a tisztek arról sem értesültek, hogy a hírfigyelés egy részét kiszervezték egy külsős cégnek, ami számos kérdést vet fel.

 

Borítókép: Krekó Péter, a Political Capital igazgatója Janis A. Emmanouilidisszel, a European Policy Centre programigazgatójával (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.