Itt a brüsszeli szuverenitásvédelmi csomag

A külföldi beavatkozás veszélyének csökkentésére fogadott el intézkedéscsomagot az Európai Bizottság.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 6:36
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2023. december 6. Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke a bizottság hetenkénti ülése utáni brüsszeli sajtóértekezletén 2023. december 6-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a demokrácia védelme, valamint annak érdekében, hogy az átláthatóság javításával csökkentse a külföldi beavatkozás veszélyét – jelentette be Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden. Az uniós biztos az intézkedéscsomag bemutatásakor közölte: a jogalkotási javaslattal az Európai Bizottság szándéka az, hogy növelje az unión kívüli országok nevében végzett, a szakpolitikai döntéshozatal és a demokratikus tér befolyását célzó tevékenységek átláthatóságát és elszámoltathatóságát.

A csomag két ajánlást tartalmaz, amelyek célja, hogy előmozdítsák a szabad, tisztességes és a káros befolyásokkal szemben ellenálló választásokat, valamint az uniós állampolgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételét a politikai döntéshozatalban.

Jourová közölte: a harmonizált szabályokra irányuló javaslat azt célozza, hogy uniószerte egységesen magas szintű legyen az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság, ami a nem uniós kormányok nevében eljáró szervezetek általi lobbizást, illetve egyéb hasonló tevékenységeiket illeti.

A nem uniós országok nevében érdekképviseleti tevékenységet végző szervezeteknek regisztrálniuk kell magukat egy e célból rendelkezésre álló átláthatósági nyilvántartásba. Az ilyen érdekképviseleti tevékenységekre vonatkozó legfontosabb adatok nyilvánosan hozzáférhetők lesznek, ami például a kapott éves összegekre és a tevékenységek fő céljaira vonatkozik. Az ilyen tevékenység befejezését követően négy évig meg kell őrizni a nyilvántartásban rögzített információkat és dokumentumokat.

A javaslat elő kívánja mozdítani az unión belüli választásokra vonatkozó demokratikus normákat, valamint ösztönözni a magas részvételi arányt és megkönnyíteni a választójog gyakorlását

– tájékoztatott a cseh biztos. Emellett a választási infrastruktúra védelmét és kiberbiztonságának javítását is célozza, és olyan intézkedéseket javasol, melyekkel a lehető legkisebbre csökkenthető annak kockázata, hogy unión kívüli országok szereplői politikai pártok, politikai alapítványok, kampányszervezetek és jelöltek finanszírozása révén beavatkoznak a választásokba – mondta.

A jelentés hangsúlyozza azt is, hogy a megfigyelési eszközöket soha nem szabad a demokratikus vitába való beavatkozás céljaira használni, és nem engedhető meg, hogy ezek az eszközök politikai haszonszerzés céljából politikai szereplőket és újságírókat vegyenek célba – szögezte le.

Jourová tájékoztatott továbbá arról, hogy a 2024-es európai parlamenti választásokat megelőző időszakban az Európai Bizottság elő fogja mozdítani a párbeszédet és együttműködést az online platformokkal és a dezinformáció visszaszorítását célzó kódex más aláíróival, építve a politikai hirdetések átláthatóságával és az aláírók közötti együttműködéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásokra. Egyúttal munkálkodni fog azon, hogy feltárja, milyen más módok kínálkoznak a mesterséges intelligencián alapuló új eszközökben rejlő, dezinformációval összefüggő veszélyek kezelésére – tette hozzá a javaslat ismertetésekor az uniós biztos.

 

Borítókép: Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke a bizottság heti ülése utáni brüsszeli sajtóértekezletén 2023. december 6-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.