Különleges felvétel készült egy fantasztikus égi jelenségről

Hazánkból is látszódott az égi elefántormány.

2024. 07. 07. 20:14
Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra különleges felvételt készített a Vega Csillagász Egyesület területi szervezete, a szakemberek ugyanis egy égi elefántormányt fotóztak Balmazújvárosból – számolt be a Tények.

Az Elefántormány-köd, más néven IC 1396A egy egyedi csillagközi gáz- és porfelhő, amely a Cepheus csillagképben található, és mintegy 2400 fényév távolságra helyezkedik el a Földtől.

Nevét az elefánt ormányához hasonlító alakjáról kapta, melyet a fiatal csillagok intenzív sugárzása hozott létre a környező gáz- és porfelhőből.

Az IC 1396A egyébként az IC 1396 része, amely aktív csillagkeletkezési folyamatok színtere, ott az újonnan keletkezett, forró csillagok sugárzása felhevíti és fénylő köddé varázsolja a környező gázt.

Az elmúlt két-három évtizedben rendkívül látványos fejlődés zajlott le az észlelő csillagászatban az egyre nagyobb felbontású műszerek, a légkörön kívüli megfigyelésekre szolgáló űrtávcsövek és az új észlelési technikák elterjedésének köszönhetően. Ennek tudható be, hogy az univerzum egyik legnehezebben megfigyelhető objektumairól, a fekete lyukakról is ugrásszerűen megnövekedtek az ismereteink. A fekete lyukaknak eddig már több típusát sikerült azonosítani, de mindeddig csupán elméleti megfontolások léteztek a csillagközi térben szabadon „kóborló” fekete lyukakról – írja az Origó.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.