Hogyan tudunk jól segíteni, ha valaki bajba jut?

Győrfi Pál válaszol.

2024. 07. 18. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak olyan esetek, amikor minden perc számít, mert ezen múlhat egy ember élete, ám szerencsére nem minden egészségi probléma tartozik ezek közé – mondta Győrfi Pál a Szóljon.hu-nak. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője arra a történetre reagált a lapnak, amely bejárta a Szolnok környéki közösségi oldalakat: eszerint egy hölgy egy magatehetetlen ember mellé lépett, majd tárcsázta a segélyhívót. A mentésirányító lépésről lépésre végigvezette a teendőkön a segítőt, majd nemsokára a mentők is a helyszínre érkeztek. Mindeközben a járókelők közül senki más nem lépett oda a bajbajutotthoz.

Három olyan eset van, amikor minden egyes másodperc számít

– Rögtön három esetet is tudok említeni, ahol az idő kiemelten fontos tényező. Az egyik a hirtelen szívmegállás, amikor elindul a stopperóra, és maximum 4-5 perc van arra, hogy elkezdődjön az életmentés, de minél hamarabb történik ez meg, annál jobb. A mellkasnyomások megkezdése a legfontosabb, ezzel a vérkeringés újraindul, a vér viszi az oxigént, tápanyagot a sejtekhez – részletezte Győrfi Pál, majd rögtön egy másik sürgős esetet is elmondott, a félrenyelést.

Győrfi Pál szerint az elmúlt években nagyot léptek, megduplázták a sikeres újraélesztések számát Forrás: Mentők.hu

– Ha leáll a légzés, nem sokkal később a vérkeringés is megáll. Ilyenkor megint csak indul az előbb említett stopperóra. Ha elzáródik a légút és nem tud levegőt venni az illető, fontos, hogy valaki lehetőleg azonnal elsősegélyt nyújtson – emelte ki, hozzátéve, hogy a teendő egyszerű: a hátra nagy ütéseket kell mérni, ha ez nem használ, akkor van a Heimlich-féle műfogás.

Ennek technikája, hogy hátulról átkaroljuk az illetőt, és a gyomorszájára illesztett öklünkkel hirtelen kanalazó mozdulattal felfelé megrántjuk a karunkat. Ez levegőhullámot indít el, ami kilökheti a falatot.

Egyre többen mernek és tudnak segítséget nyújtani Forrás: Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

A mentő harmadikként az erős vérzésről szólt, hiszen a sérült ér méretétől függően percek alatt elvérezhet az illető. 

– A legfontosabb mérsékelni vagy elállítani a vérzést. A legegyszerűbb mozdulat a vérzés helyét a szívnél magasabbra emelni, ezzel csökkentve az intenzitást, illetve nyomást kell gyakorolni a sebre, ideális esetben steril gézzel, vagy szükség esetén bármi mással, akár puszta kézzel – részletezte a teendőket. 

Győrfi szerint általános szabály, hogy egy utcán heverő személy mellett ne menjünk el szó nélkül, legalább próbáljunk meggyőződni arról, hogy nincs nagy baj.

– Sokszor kapunk olyan bejelentést, hogy a kocsiból látták, hogy valaki fekszik a földön, de nem álltak meg, csak hívták mentőket. Ennek sokszor az a következménye, hogy kiküldjük a mentőautót, de már nem találnak ott senkit. Mindenkitől azt kérjük, hogy menjen oda, próbálja megszólítani az illetőt, akiről úgy tűnik, hogy bajban van, kérdezzük meg, hogy segíthetünk-e. Ha nincs válasz, akkor a segélyhívó tárcsázásával a mentésirányító instrukcióit követve segíthetünk – fejtette ki.

Bátorság és megfelelő tudás is kell, hogy valóban segíteni tudjunk

Győrfi Pál arra is kitért, a tapasztalatok szerint az emberek egy része vészhelyzetben nem mer vagy nem tud segíteni, pedig ez a kettő egyformán fontos.

– Hiába rendelkezik valaki tudással, ha inába száll a bátorsága, de fordítva is igaz: hiába bátor valaki, ha az említett alapmozdulatokat nem tudja, akkor megint nem tud segíteni. Az Országos Mentőszolgálat 136 éves múltra tekint vissza. A kezdetektől azon vagyunk, hogy  próbáljuk az emberekben a bátorságot és a tudást fejleszteni – mondta.

A szóvivő büszkén árulta el, hogy az elmúlt 7-8 évben nagyot léptek előre, és 2017 és 2019 között megduplázták a sikeres újraélesztések számát Magyarországon. – Hirtelen szívmegállásból 6-7 ezer van évente közterületen. A 30-40 százalékos sikerarány egyértelműen annak köszönhető, hogy a laikusokat vagy már korábban elértük, vagy telefonon keresztül bátorítjuk és kísérjük a munkában. De még nem dőlhetünk hátra, nemzetközileg jó az arány, de az a cél, hogy minden embert megmentsünk, a biológiai korlát ebben 70 százalék, ezt szeretnénk elérni – szólt a tervekről.

Meglátása szerint a sikerhez hozzájárul, hogy az utóbbi években közvetlenebb stílusban kommunikál az Országos Mentőszolgálat, szórakoztató formába öntve az ismereteket, hogy az információt a társadalom széles köreihez eljuttassák. 

– A fiatalok fontos célcsoport, ma már nem lehet úgy és olyan eszközökkel szólni hozzájuk, mint régen, hanem el kell menni a TikTokra, az Instagramra, és a fesztiválokra. A 10-15 perces oktatóvideók helyett 15 másodperces spotokat gyártunk. Jelentős eredményeket tudtunk elérni, igenis nőtt a hajlandóság az emberekben, hogy segítsenek a vészhelyzetben, egyre több sikertörténetről tudunk beszámolni – avatott be a mentő.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.