Így fertőz a húsevő baktérium, gyakorlatilag lehetetlen kivédeni + videó

Csak a kialakulás veszélye csökkenthető.

Forrás: Hír TV2024. 07. 29. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Streptococcus pyogenes egy olyan baktérium, amely nagyon ritkán válik húsevővé – mondta a Hír TV műsorában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) mikrobiológiai referencia osztályának vezetője. Kardos Gábor kifejtette: ez a baktérium az embernek a torkában és a bőrén is élhet. 

– Okoz például tüszős mandulagyulladást is, amit mindannyian jól ismerünk, négy gyerekkori betegség és általában mindenki egy kis antibiotikum-terápiára kiválóan meggyógyul. Ez a baktérium okozza a skarlátot is, amennyiben termel egy bizonyos kiütéseket okozó toxint, és különböző olyan gennyedéseket a bőrünkön, mint mondjuk az ótvar – magyarázta a szakember. Hangsúlyozta: 

mielőtt húsevővé válik, minden esetben egy horzsolásnak, felületi sérülésnek kell lennie a bőrön, hogy a mélyebb szövetekbe is bejusson.

– Ilyen esetben megfertőzi az izompólyát és magát az izomzatot is, és mivel különböző, egészen erős hatású fehérjebontó enzimeket termel, így az izom bomlását okozza, innen kapta a nevét – mondta, majd kiemelte:

a fertőzés megelőzése szinte lehetetlen, egyedül a felületi sérülések elkerülésével csökkenthető a kialakulás esélye. A kezelése, a baktérium gyors felismerésével elkerülhető, hogy komolyabb károkat, szélsőséges esetben halált okozzon.

Kardos Gábor hangsúlyozta: ha megfelelő időben észreveszik, akkor részben az érintett terület sebészi kezelésével, részben pedig antibiotikummal teljesen jól meggyógyítható a kórkép. – Gond akkor szokott történni, ha később diagnosztizálják, vagy ha valamilyen szerencsétlenség folytán, kifejezetten gyors lefolyású a megbetegedés – tette hozzá.

A szakember szerint, ha valakinek a szervezetét húsevő baktérium támadja meg, az azonnal tudni fogja, mert a bőrpirosság mellett hatalmas, máshoz nem hasonlítható fájdalommal jár.

Azonban leszögezte, az emberek nagy része azonban soha az életben nem tapasztalja meg, sem magában, sem az ismeretségi körében. – Nem kell a húsevő baktériumtól tartani, senkinek nem kell folyamatosan önvizsgálatot végeznie, hogy szenved-e ebben a betegségben. Ha viszont valaki nagy fájdalommal járó bőrpirosságot észlel magán, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulnia – hívta fel a figyelmet Kardos Gábor. 

 

Borítókép: A húsevő baktérium egyik áldozata (Forrás: Facebook/Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.