Kiakadtak a lakók: gyomorforgató állapotok Józsefvárosban

Szökőkútban tisztálkodó hajléktalanok, méltatlan látvány az ablakokból, koszos, szemetes köztéri padok – borzalmas állapotok uralkodnak Józsefvárosban. A drog és a közterületi bűnözés már fényes nappal megjelenik a VIII. kerületi utcákon. A lakók szerint a kerület állapota elérte a mélypontot, követelik, hogy Pikó András polgármester tegyen végre rendet az utcákon.

2024. 07. 31. 5:10
Fotó: Otthonunk Józsefváros olvasói fotó Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Kálvária téren a szökőkútnál döbbenetes látvány tárult az arra járók szeme elé. Hajléktalan nő, anyaszült meztelenül a szökőkútban fürdött, valamint a ruháját mosta. Fényképet minden jó érzésű embertársam nyugalma érdekében nem mellékelek” – írta egy felhasználó az egyik VIII. kerületi lakossági csoportban. 

II. János Pál pápa tér (Forrás: Otthonunk, Józsefváros Facebook-csoport)

Korábban is születtek lakossági posztok meztelen hajléktalanokról, a Kálvária tér egy részét már tavasz óta a elfoglalták a hajléktalanok és az italozók. 

Az önkormányzat eddig nem tett semmit azért, hogy megszüntesse a forgalmas józsefvárosi téren a helyieket zavaró állapotokat, ahol napról napra kaotikusabb helyzet fogadja az ott élőket. A felháborodás egyre csak nő, a helyiek egyöntetűen kifejezték, most érte el a kerületi helyzet a legalját, szerintük most már Pikó András baloldali polgármesternek cselekednie kell az elviselhetetlenné vált közterületi állapotok miatt. 

A palotanegyedi Guttenberg téri játszótér (Fotó: Otthonunk, Józsefváros Facebook-csoport)

„Őszintén mondom, lenne az a határ, amikor már nem szabadna kizárólag az épp aktuális polgármester belátására bízni, hogy fellép vagy sem bizonyos szabálysértésekkel szemben! Azt hiszem, egy adott kerület vezetése nem működhet(ne) úgy, mint egy önálló fejedelemség.”

Vannak törvények is, ami fölött senki emberfia polgármester nem áll. 

„A szabályok betartása és betartatása mindenkire vonatkozik. A szemetelőkkel, közbotrányokozókkal szemben is léteznek szabálysértési eljárások, a regnáló polgármesteren is számon kérhetné már valaki, hogy ezeket az eljárásokat hány esetben hajtotta végre! Ne csodálkozzunk akkor, hogy itt tartunk, ha mindenki azt csinál, amit akar következmények nélkül” – fakadt ki az egyik lakó, aki arra célzott, hogy Pikó András balliberális polgármester nem szankcionálja a területen lézengő, lakcím nélküli vagy botrányosan viselkedő, italozó életmódot folytató alakokat. 

Rákóczi téri metrólejárat (Forrás: Otthonunk, Józsefváros Facebook-csoport)

Mint a legelső, polgármesterként adott interjúban leszögezte: „véget vet a hajléktalanok vegzálásának a kerületben”. 

Pikó ezzel a mondattal olajat öntött a tűzre és rendkívül gyorsan leromlottak a közterületi állapotok, visszatért a drog a kerületbe és a bűncselekmények száma is jócskán megnövekedett, mindezt a rendőrségi statisztika és helyiek beszámolói is alátámasztják.

„Egy olyan helyzetbe kerültem a Teleki téri piac főbejáratánál délelőtt kilenc órakor, amire azért nem számítottam. Ilyen nyílt támadás ezek szerint már igenis létezik a mai Józsefvárosban. Egy fiatal nő nekem rontott, és a nyakamban lévő ezüst láncot egyszerűen le akarta tépni a nyakamból” – számolt be egy férfi a helyi csoportban, s azt is hozzáfűzte: 

az időnkkel, az életünkkel játszik ez a városvezetés. Tényleg no-go zónát akarunk?

Magdolna negyed nappal (Forrás: Otthonunk, Józsefváros Facebook-csoport)

Ráadásul a kerületben három olyan tér is van, amely a főváros kezelésébe tartozik. Ilyen a Blaha Lujza tér, a Rákóczi tér és II. János Pál pápa tér egyes részei is. A metrólejáratok környékén tábort vertek a hajléktalanok, a szökőkutakban és mesterséges tavakban tisztálkodnak, ruháikat áztatják, ebédet főznek és a növényzetben végzik el a dolgukat, azaz életvitelszerűen élnek a tereken. A köztéri állapotokkal kapcsolatban kerestük a fővárost, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) és a józsefvárosi önkormányzatot. Egyelőre csak a BKK-tól érkezett válasz, lapunknak úgy fogalmaztak: 

„a  BKK nem hatóság, nem jogosult arra, hogy a szabálysértéseket ellenőrizze, viszont a rendőrség és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) megteheti ezt.” Arra nem adtak választ, hogy mi az álláspontjuk a metrólejáratokban életvitelszerűen tartózkodó hajléktalanokkal. 

 

Évek óta együttműködünk szeretetszolgálatokkal, és rajtuk keresztül szociális munkát végző szakemberekkel is. A Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai például részt vesznek a BKK által kezdeményezett és koordinált akciókban. A BKK járatain dolgozó járművezetők értesítik a BKK diszpécsereit, ha segítségre szoruló hajléktalan embert látnak, a társaság diszpécserei pedig azonnal felveszik a kapcsolatot az említett karitatív szolgáltatókkal

– áll a BKK lapunknak küldött válaszában. 

Amennyiben megérkezik a helyhatóságok válasza, folytatjuk cikkünket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.