Kokain, antidepresszáns, naptej – ezeket mutatták ki a Balaton vizéből

Elképesztő, mennyi minden oldódik bele a „magyar tengerbe”.

2024. 07. 30. 18:38
Balatonboglár, 2024. július 12.
Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton vizére káros anyagok voltak boncasztalon a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legutóbbi konferenciáján, ahol felsorolták azokat a szereket, amik bekerültek hazánk legnagyobb tavába.

A szakértők azt elemezték, hogy az emberi eredetű (mikro)szennyezők (gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonszármazékok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek, mikroműanyagok) milyen úton és mennyiségben kerülnek felszíni vizeinkbe, elsősorban a Balatonba. Amint a találkozón elhangzott, jelenlegi tudásunk szerint egyelőre a humán egészséget veszélyeztető helyzet nem áll fenn, de a trendek aggodalomra adnak okot – írták.

Becslések szerint naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik be a vízbe a fürdőzők bőréről.

A kutatócsoport 134 hatóanyag (főleg antidepresszánsok, koffein, különféle hormonok, szívgyógyszerek) jelenlétét vizsgálta a magyar tengerben. Negyvenkét vegyületet mutattak ki, de ha a vízgyűjtőket is hozzávesszük, még rosszabb az arány: itt 72 gyógyszerhatóanyagot találtak. Érdekesség, hogy az epilepszia elleni szerek és az antidepresszánsok fordultak elő a legmagasabb, 95 százalékos arányban. 

A vizsgálat egyik emblematikus helye Zamárdi volt, ahol a nagy nyári zenei fesztivál környékén a kokain és bomlástermékei is kimutathatóak voltak a vízben.

Azt kiemelték, hogy emberre egyelőre nem károsak a mért mennyiségek, de Pirger Zsolt a kutatócsoport-vezetője azoknak a kísérleteknek az eredményeiről is beszélt, amelyek során a fizikai-kémiai változásokra igen érzékenyen reagáló nagy vízibolhát, illetve nagy mocsári csigát különféle mikroszennyező anyagok hatásának tették ki.

A szteroid hormonokkal kezelt csigák embriói például már jóval hamarabb kikeltek, ezek a vegyületek ugyanis felfokozott állapotba hozták a csiga anyagcseréjét, hormonháztartását. Ugyanennek a kísérletnek az eredménye, hogy a csigák spermiumszáma csökkent. A korábban említett antidepresszáns, a karbamezapin hatására lelassult a kezelt állatok mozgása, azaz a magas koncentráció szedálta őket. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.