Sertéspestis terjed Magyarországon

A sertéspestisvírus jelenlétét Fejér vármegyében eddig csak vaddisznóban igazolták, de a betegség a házisertés-állományra is veszélyes, ezért már korlátozásokat vezettek be. Korlátozzák a vadászat és a sertéstartás feltételeit is.

Forrás: FEOL2024. 07. 11. 21:44
Clear Lake, 2018. április 5.
Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sertéspestis vírusát Fejér vármegyében – ahogy egész Magyarország területén – eddig csak vaddisznóban igazolták a laboratóriumi vizsgálatok. Azonban már így is szigorú korlátozásokat vezettek be, hogy elkerüljék a fertőzés terjedését. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint Fejér vármegyében 2021 nyarán állapították meg az első afrikai sertéspestises esetet, azóta összesen 47 elhullott és kilőtt vaddisznóban azonosították a vírust – hívta fel a figyelmet a FEOL.

Az afrikai sertéspestis (ASP) a házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége. A kórokozó vírus a környezeti hatásokkal szemben nagyon ellenálló, illetve nem ártalmatlanított sertés- vagy vaddisznótetemben hónapokig fertőzőképes marad.

Bevezetett korlátozások

A sertéspestis miatt vadászati korlátozásokat is bevezettek: Fejér vármegye teljes területéről vadon élő vaddisznó nem vihető ki, még a vármegye területén belül sem mozgatható. 

A vármegye fertőzött területén elejtett vaddisznó testét csak helyben, negatív laboratóriumi vizsgálati eredmény birtokában hasznosíthatja az elejtő vadász, kizárólag magánfogyasztásra, egyébként a testet ártalmatlanítani kell.

A magas kockázatú területen elejtett vaddisznó húsa egyéb előírások betartásával Magyarországon értékesíthető. A sertéspestissel fertőzött területen házisertést tartó gazdaságokra nagyon szigorú járványvédelmi és igazgatási előírásokat vezetett be a hatóság. 

Csak azokból a gazdaságokból lehet az állatokat belföldön szabadon forgalmazni, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeknek.

Innen élő sertés külföldre csak az Európai Unió hasonló kockázati besorolású területére szállítható. Azok a telepek, amelyek ezeket a feltételeket nem teljesítik, csak hazai vágóhídra szállíthatnak sertést, valamint saját fogyasztásra háznál levághatják azokat. Azonban a fokozott járványvédelmet ezeken a telepeken is kötelező betartani, és a házi vágásokat előre be kell jelenteni a járási főállatorvosnak.

A sertéspestis tünetei

A sertéspestis vírusára a házisertés és a vaddisznó fogékony hazánkban. Ha a sertéstartó gazda bármilyen megbetegedést, szokatlan viselkedést tapasztal – például ha a sertés hirtelen bágyadttá válik, nem eszik, nem mozog, imbolygó a járása, foltok jelennek meg a bőrén, bármelyik testnyílásából vér szivárog, esetleg minden előzetes tünet nélkül hirtelen elhullik –, köteles haladéktalanul tájékoztatni állatorvosát, valamint a hatóságokat.

A sertéspestisről további információk a Nébih honlapján olvashatók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Craig Lassig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.