Szúnyoginvázióval küzd az ország

Az elmúlt időszakban árhullám vonult le több folyón is, illetve néhány naponta felhőszakadások voltak, amit hőség követett. Ez az időjárás kifejezetten kedvez a vérszívók fejlődésének, ezért jelenleg országszerte komoly szúnyogártalomról lehet beszélni a katasztrófavédelem szerint.

2024. 07. 09. 16:14
szúnyoggyérítés
Fotó: BM OKF/Szőke Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófavédelem többféle módon is igyekszik gátat szabni a szúnyogok terjedésének – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel tűzoltó alezredes. Ennek egyik módja a biológiai szúnyoggyérítés, amikor a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe.

Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogok lárváira is teljesen ártalmatlan. Azonban a természeti védelem alatt álló területeken ez a módszer nem alkalmazható.

A másik módszer a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezés, a kémiai szúnyoggyérítés, amire kizárólag a települések belterületén van lehetőség. A csípőszúnyogok elleni védekezés célja a szúnyogártalom csökkentése és elfogadható szinten tartása.

Mindezek mellett lehetőség van a légi kémiai szúnyoggyérítésre is. Azonban ez csak különleges esetekben, kizárólag extrém szúnyogártalom esetén alkalmazható az országos tiszti főorvos eseti engedélyével. Június 26-án a tiszti főorvos ugyan engedélyezte több, Rába és Duna menti településen a légi kémiai gyérítést, azonban a mostani kánikula miatt a levegőből történő védekezés nem hatásos.

A nagy melegben ugyanis a szúnyogok aktivitása a napnyugta utáni időszakra tolódik, amikor a repülésbiztonsági szabályok miatt már nem lehet légi gyérítést végezni. Amennyiben a szúnyogártalom továbbra is indokolja, az elmaradt légi kezeléseket a hőség után pótolják.

A katasztrófavédelem szerint ugyanakkor ha valaki úgy tapasztalja, hogy a lakóhelyén sok a szúnyog, jelezze az önkormányzatnál, hiszen a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés mellett az önkormányzatnak nemcsak lehetősége van, hanem törvényben meghatározott feladata is saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen.

A szúnyoginvázió elkerülése és mérséklése érdekében mindenki sokat tehet, többek között azzal, hogy kiöntjük a vödrökben, gumiabroncsokban, különböző tárgyakban lévő vizet, ha pedig valaki tartályba, hordóba gyűjti az esővizet, ajánlott lefedni a gyűjtőedényeket.

Mindezek mellett a magas fű is kedvelt búvóhelye lehet a szúnyogoknak, ezért a kertes házban lakóknak érdemes hetente egyszer lenyírni a füvet, amennyiben a szúnyogok elszaporodását tapasztalják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: BM OKF/Szőke Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.