Tigrisek rejtőznek a Balaton mélyén, ha hinni lehet a legendának

Vannak, akik azt állítják, látták is az egyiket.

2024. 07. 13. 21:50
Tihany, 2024. június 14.
A drónnal készült felvételen a Tihanyi Bencés Apátság 2024. június 14-én.
MTI/Vasvári Tamás
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedekben többször fel-felröppent, hogy Zamárdi vagy Tihany közelében a második világháború leghíresebb német nehézpáncélosai, a Tigrisek közül három is a Balaton iszapjában rejtőzik. Tény, hogy a Tigriseket 1944 őszétől 1945 április elejéig az elhúzódó magyarországi harcokban is bevetették. Hitler utolsó nagy offenzív kísérlete, az 1945. március 6-án elindított Tavaszi ébredés hadművelet idején pedig a Balaton térségében heves páncélos-összecsapások voltak. Szintén tény, hogy a magyar tenger mélyén még most is legalább tucatnyi második világháborús roncs vár arra, hogy felfedezzék – írja az Origó.

A legnépszerűbb és szájhagyomány útján terjedő régi történet szerint 1945 márciusában Zamárdi térségében három Tigris nehézpáncélos kísérelte meg az átkelést a befagyott Balaton jegén, de alighogy eltávolodtak a parttól, a jég beszakadt alattuk. Egy másik verzió szerint azonban Tihany közelében süllyedtek a mélybe. Itt nem a jég, hanem a kifogyó üzemanyag okozta a Tigrisek vesztét. A visszavonuló németek nem akarták, hogy az ellenség kezére kerüljenek a csúcstechnikának számító páncélosok, amelyeket már nem tudtak elvinni, és inkább elsüllyesztették őket.

 

Tényleg Tigrisek?

A köznyelvben Tigrisként emlegetett Tigris I megmaradt példányait 1944 őszétől fokozatosan kivonták a hadrendből. Ezért 1944 végétől a német páncéloshadosztályok önálló nehéz páncéloszászlóaljait már a Királytigrisekkel, vagyis a Tiger II-vel szerelték fel. A balatoni csatában bevetett 503. SS nehézpáncélos-zászlóaljban már csak Királytigrisek voltak rendszeresítve. A kudarcnak számító ardenneki ellentámadás után a nyugati frontról kivont és a Dunántúlra átvezényelt 6. SS páncéloshadseregben pedig főként Panzer IV-es, illetve a második világháború egyik legjobb harckocsijának tartott Párduc páncélos volt.

Így valószínűtlen, hogy 1945 márciusában Tigrisek (Tigris I) süllyedtek volna a Balatonba.

Az is komoly probléma, hogy a Tigris 56,9 tonnát, a Királytigris pedig 69,8 tonnát nyomott. Valamint a korabeli feljegyzések szerint csak 1944 decemberében kezdett el befagyni a Balaton, februárban pedig már elindult az olvadás. Tehát március első felében az enyhe idő miatt nem valószínű, hogy egy harckocsi nagyobb távolságot tudott volna megtenni a Balaton jegén.

 

Búvárok megtalálták az egyik páncélost?

A lellei búvárkör beszámolója 2003-ban igen nagy visszhangot váltott ki, ugyanis szerintük megtalálták legalább az egyik Tigrist Zamárdi térségében. Részletesebb beszámolójuk szerint a Tigrisnek csak a lövegtornya és az ágyúja áll ki a vastag iszaprétegből.

A roncs megóvása érdekében azonban nem voltak hajlandók megadni az állítólagos harckocsi pontos koordinátáit,

nehogy az illegális kincsvadászok fosztogatási terepévé váljon. Azt állították, hogy ha lesz olyan hivatalos szervezet, amely képes viselni a részletesebb kutatással és a kiemeléssel együtt járó költségeket, közölni fogják a feltételezett Tigris pontos helyét. Azóta már valamivel több mint két évtized eltelt,  ennek ellenére nincsen újabb hír a „Balaton Tigriseiről”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.