A baloldal eszköze az agresszivitás

Nemrég derült ki, hogy Donáth Annát, a Momentum bukott elnökét hivatalos személy elleni erőszak vádjával idézte be az ügyészség. Emlékezetes, hogy korábban Donáth párttársát, Fekete-Győr Andrást bűnösnek mondta ki a bíróság, amiért egy tüntetésen pirotechnikai eszközt dobott a rendőrök közé. A DK-s Varju Lászlót szintén elítélte a bíróság garázdaság vétsége miatt. Nemrég pedig Magyar Péter volt az, aki agresszívan viselkedett, és a Dunába dobta egy férfi telefonját, míg alelnöke, Radnai Márk ujjak eltörésével fenyegetett egy újságírót.

2024. 08. 09. 4:45
Donáth Annát az adóhatóság munkájának akadályozása miatt idézte be az ügyészség Fotó: PestiSrácok.hu/Horváth Péter Gyula
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte már mindennapos, hogy a baloldali politikusok durva és erőszakos módon lépnek fel. Ennek a legutóbbi példája, hogy Donáth Annát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkájának akadályozása miatt csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával idézte be az ügyészség. A Momentum bukott pártelnökének ügye még 2022-re nyúlik vissza, amikor az adóhatóság munkatársai nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az Iványi Gábor fémjelezte Oltalom Karitatív Egyesületnél, és 246 millió forintot követeltek rajtuk, legnagyobbrészt járuléktartozás miatt.

Csakhogy a NAV nyomozása során az ellenzéki Szabó Tímeával, Gurmai Zitával és Szél Bernadett-tel egyetemben Donáth Anna is akadályozta a hatóságok munkáját. Az ügyészség most csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjával idézte be a Momentum politikusát. Donáthot eddig védte a mentelmi joga, azonban a csúfos európai parlamenti választás után elvesztette a mandátumát.

Elítélt momentumosok

A Momentum politikusa a közösségi oldalán kelt ki az ellen, hogy számonkérik a törvények miatt. Arról értekezett, hogy szerinte ez csak politikai bosszú és megfélemlítés. Eközben saját maga ismerte el, hogy valóban a testükkel akadályozták a hatóság embereinek munkáját, vagyis a nyomozást. A politikust akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatják a vádak miatt.

Azonban Donáth esetén kívül is találni példát erőszakos cselekedetre a Momentum politikusai között. Még 2018-ban Fekete-Győr András, a párt akkori elnöke pirotechnikai eszközt dobott a túlóratörvény elleni egyik tüntetésen a rendőrök közé. Az akcióban részt vett Szarvas Koppány Bendegúz, a párt egy másik politikusa is.

Idén a bíróság másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélte Fekete-Győr Andrást, de a büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette, míg Szarvas Koppány Bendegúz esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés. 

Az esettel kapcsolatban Szarvas Koppány Bendegúz azt mondta, hogy nem ártott senkinek, és ilyen a szándékában sem állt. Fekete-Győr András szerint csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor részt vett a tüntetésen. Az ítélet nem jogerős, Fekete-Győr András a védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Fenyegetőző Magyar Péter

Alig néhány hónapja tűnt fel a politikában Magyar Péter és a Tisza Párt, ám már így is több botrányos eset fűződik hozzájuk. Néhány hete Magyar Péter az Ötkert nevű szórakozóhelyen egy őt videózó férfi telefonját elvette, majd a Dunába dobta. Magyar Péter erősen ittas volt, fiatalkorú lányokkal táncolt, erről több videófelvétel is készült. 

A jelen lévő lévő szemtanúk szerint a Tisza Párt elnöke folyamatosan fenyegetőzött, hogy ha valakinek nem tetszik valami, akkor ő majd tönkreteszi, kapcsolatai révén bezáratja a szórakozóhelyet, merthogy ő ezt bármikor el tudja intézni.

Magyar Péter mellett Radnai Márk, a Tisza Párt új alelnöke szintén botrányt okozott, amikor verőemberekkel az oldalán fenyegette meg azt a férfit, aki felvételeket készített Magyar Péter botrányos belvárosi bulizásáról. 

A megfenyegetett férfi részletesen nyilatkozott a Tények stábjának az esetről. Azt mondta, hogy azért készített Magyar Péterről felvételt, mert a politikus tinilányokkal került szexuálisan túlfűtött helyzetbe. Radnai korábban a színházi életben és a televíziós szakmában is dolgozott, akkor egy újságírót fenyegetett meg, aki nem értékelte az egyik előadását. 

Ha még egyszer meglátlak bármelyik előadásom közelében, egyesével töröm el minden ujjad

– fogalmazott Radnai.

Botrányos demonstráció

A baloldal agresszív politizálásának a tetőpontja volt, amikor 2018 decemberé­ben ellenzéki politikusok törtek be az MTVA székházába. A két napig tartó ostromhoz több, azóta elhíresült pillanat kapcsolódik. Az egyik ilyen eset volt, amikor Kunhalmi Ágnes (MSZP) nekiugrott egy csukott ajtónak, majd színpadias műesést produkált. Emlékezetes volt az is, amikor Bangóné Borbély Ildikóról (MSZP) felvétel készült, amint képviselőtársait arra instruálja, hogyan feküdjenek úgy a földön, hogy arról „k…rva erős kép” készülhessen. 

A DK-s Varju László országgyűlési képviselő pedig nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, amiért garázdaság vétsége miatt emeltek vádat, a politikust pedig nemrég bűnösnek nyilvánították testi sértés bűntettében.

Azonban a Gyurcsány-párt politikusának más bűncselekményekért is felelnie kellett, mivel az egyik vádpont szerint a DK képviselőjelöltjeként – a 2018-as országgyűlési választások előtt – győzelmi esélyeinek növelése érdekében visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért. A képviselő a tárgyalás után, a sajtónak nyilatkozva törvénysértőnek nevezte az ítéletet. Mivel Varjut egy olyan vádpontban is bűnösnek találták, amelyben első fokon nem, az ítélet nem emelkedett jogerőre, a végső szót a harmadfokon eljáró Kúriának kell majd kimondania.

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, ahogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját akadályozza (Fotó: PestiSrácok.hu/Horváth Péter Gyula)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.