Fogdában töltötte az éjszakát az óbudai polgármester

Ha Kiss Lászlót letartóztatják, annak súlyos politikai következményei is lehetnek.

2024. 08. 15. 9:13
Budapest, 2024. április 24.
Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a III. kerület polgármestere (k) felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2024. április 24-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: MTI/Bruzák Noémi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken tárgyalnak Kiss László letartóztatásáról, ami ha megvalósul, súlyos hatással lehet a III. kerületi önkormányzat alakuló ülésére októberben – mondta el az óbudai polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter az ATV reggeli műsorában.

A Magyar Nemzet már beszámolt róla, hogy egy korrupciós ügy miatt őrizetbe vették Óbuda polgármesterét, Kiss Lászlót. A DK-s városvezetőnél házkutatást is végeztek, a nyomozó ügyészek augusztus 14-én, szerdán reggel bilincsben vitték el.

Zamecsnik Péter elmondta, hogy a nyomozók kora reggel jelentek meg Kiss László otthonában, „empatikusan viselkedtek” a polgármester elmondása szerint.

A házkutatás és a gyanúsítás után Kiss Lászlót őrizetbe vették, és fogdában töltötte az éjszakát.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és egyéb bűncselekmények gyanújával indított eljárást ellene.

A gyanú szerint vállalkozók különböző szerződéseket kötöttek az önkormányzattal áruk beszerzésére és szolgáltatások elvégzésére, ám ezek vagy nem valósultak meg, vagy túlárazva kerültek kiszámlázásra. A nyomozók szerint az így szerzett pénzekből visszajuttattak összegeket, köztük Kiss Lászlónak is – ismertette az ügyvéd. – Azok a szerződések, amelyekről ezt állítja a gyanúsítás, mind tényszerűen igazolható, hogy elvégzésre kerültek – állítja Zamecsnik Péter, akit meglepett a gyanúsítás ténye, mert úgy gondolta, hogy Kiss Lászlóig nem érhet el ez a korrupciós ügy.

A mostani ügynek súlyos politikai következményei is lehetnek a kerületre nézve, különösen, ha Kiss Lászlót letartóztatják, mivel ez megakadályozhatja, hogy részt vegyen az októberi alakuló ülésen

– mutatott rá az ügyvéd.

– Következésképpen a polgármester nem tud javaslatot tenni az alpolgármesterek személyére és egyéb igazgatási kérdésekre, akkor pedig a közgyűlés, nem tudom, mi minden lehetősége van, de lehet, hogy feloszlatja magát. Ennyiben van politikai szála ennek a történetnek, magában a gyanúsításban, abban nincs politika – fogalmazott Kiss László védője.

A III. kerületi Fidesz már kezdeményezte, hogy a testület oszlassa fel magát, és új választásokat írjanak ki.

Borítókép: Kiss László a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.