Akár három év börtönt is kaphat a büntetőfékező rendőr

A szakértő szerint lett volna lehetősége jelezni, hogy siet.

Forrás: Tények2024. 08. 13. 21:01
Budapest, 2024. június 29.
Rendõrautó közlekedik a Blaha Lujza tér környékén.
MTVA/Lapis Renáta
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
illusztráció Fotó: MTVA/Lapis Renáta
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vezetéstechnika oktató és egy ügyvéd is megszólalt a büntetőfékező rendőr ügyében a Tényeknek. Ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt róla, egy büntetőfékező rendőrt kaptak lencsevégre Budapesten, az M1/M7 autópálya bevezetőjén. A rendőr a nagy visszhangot kiváltó manővert egy záróvonallal szegélyezett szakaszon csinálta, miközben nem használt sem megkülönböztető jelzést, sem bármilyen hangjelzést. Az eset alatt az autóban egyedül ült, társa nem volt.

– Ha a rendőrnek sietnie kell, megvannak a lehetőségei arra, hogy jelezze a körülötte lévőknek, hogy ő gyorsan akar menni. Ilyenkor fel tudja kapcsolni a megkülönböztető jelzést, illetve hangjelzést is tud adni

– mondta Csörgő László vezetéstechnika szakértő. 

– A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a büntetőfékezésekre adott reakcióként a hirtelen kormánymozdulat miatt nagy az esélye annak, hogy elveszíti a tapadást az autó. De előfordulhat az is, hogy esetleg pánikból rántjuk el a kormányt, nem nézünk körbe, nem nézünk bele a tükrökbe, és a mellettünk szabályosan haladóknak ütközünk.

Borbély Zoltán ügyvéd szerint lehet, hogy „csak” közúti közlekedés rendjének a megzavarásáról lehet itt beszélni, ami ebben az esetben szabálysértés és kétszázezer forintos bírsággal büntetendő, és akár egyéves eltiltás is kiszabható. 

De ez akár közúti veszélyeztetés is lehet, amelyet a büntető törvénykönyv szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni.

Illetve ebben az esetben az eltiltás nem maximum egy év lehet hanem akár három évet is elérhet.

Az esetre a rendőrség is reagált, közleményükben ezt írták:

Mélyen elítéljük az ilyen magatartást, amelyet senki, semmilyen közlekedési szituációban nem alkalmazhat.

Az esettel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtették – tette hozzá az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Lapis Renáta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.