Behajtotta a NAV Gyurcsányékon az ÁSZ-bírságot

Levonta a NAV a Demokratikus Koalíció (DK) számlájáról az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kirótt 90 millió forintos bírság második részét, 43 és fél millió forintot. Az ÁSZ azért büntette meg a Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő nevével fémjelzett alakulatot, mert a hatpárti baloldali összefogás, melynek a DK része volt, a 2022-es választási kampányban bizonyíthatóan külföldről fogadott el támogatást. Ezt azonban tiltják a jogszabályok. A büntetést a részt vevő pártok között egyenlő mértékben osztották szét.

2024. 08. 16. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 43 és fél millió forintot vont le a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a számlájáról, hogy behajtsa az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott, közel 90 millió forintos bírság második részét – közölte Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. Mint arról lapunk beszámolt, az ÁSZ illegálisnak minősítette a baloldali ellenzéki pártok külföldi kampánytámogatását, ezért 261,260 millió forint büntetést szabott ki rájuk.

 

Kétszázhatvanegymillió forintról derült ki, hogy külföldről jött

A baloldali pártok és civil szervezetek mintegy négymilliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel a 2022-es választási kampányban. Ebből az összegből több mint 1,8 milliárd forint jutott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Ennek a pénznek a nagy része Karácsony Gergely tanácsadójától, Korányi Dávidtól származik, aki az Action for Democracy nevű szervezetével igyekezett adományokat gyűjteni a baloldalnak. Az amerikai Demokrata Párt egyik befolyásos tanácsadója lényegében elismerte: a pénzek nagy része Soros György adománya. 

Azért lett ennyi a büntetés, mert az ÁSZ 261 millió forintról tudta megállapítani, hogy az együttműködésben részt vevő pártok azt elfogadták az MMM-től.

Az összeg olyan szolgáltatások ellenértékéből jött össze, amelyeket az MMM nem piaci áron finanszírozott, ezért a hat érintett párt ennyit köteles befizetni, vagyis egyenként 43,5 millió forintot. A többi 1,4 milliárdos tétel olyan összeg, amit a NAV-hoz küldött az Állami Számvevőszék, mert aggályok, problémák és kérdőjelek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a teljesítések valóban megtörténtek-e, ezek a kifizetések ténylegesen végbementek-e. Az MMM olyan eszközöket és eseményeket finanszírozott, melyekből a pártoknak vagyoni előnyük származott. Az MMM jogi személynek minősül, így a pártok pedig nem fogadhatnak el semmilyen vagyoni hozzájárulást ebből a forrásból. Ezért vált megállapíthatóvá a tiltott kampányfinanszírozás.

 

Nem voltak jóhiszeműek a baloldali pártok

Az ÁSZ a jelentésben megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás szempontjából.

Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, az MMM „kampányhoz kapcsolódó tevékenysége és költései alkalmasak voltak a választási kampány és a választások befolyásolására”.

A baloldal pártjai elképesztő pénzeket fizettek ki sms-kampányokra és automatizált telefonhívásokra, valamint a közösségi médiában megjelenő hirdetésekre és adatbázis-építésre, összesen 860 millió forintot. Ezeket a tevékenységeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végezte. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GmbH, azaz a bécsi DatAdat és Márki-Zayék között 2022. március 17-én létrejött megbízási keretszerződést is: 324 millió forint ment el kampánygyűlésekre, rendezvényekre, 365 millió plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. Bár Gyurcsányék és több másik baloldali szereplő tagadta, hogy tudott volna a külföldi kampánypénzekről, ez azért is életszerűtlen, mert a március 15-i kampányrendezvényük esetében a teljes költések tíz százalékát adták a pártok, miközben 69 százalékát a Márki-Zay-féle mozgalom, 21 százalékát pedig bizonyos „gazdasági társaságok” finanszírozták.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.