Ezért alszunk rosszul a hőség idején

A hosszú és forró nyár jelentősen befolyásolja a pihenést is.

2024. 08. 11. 18:19
Photo,Of,A,Young,Woman,Lying,In,Bed,At,Night, alvás, álmatlanság, insomnia
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXI. század eleji hőmérséklet-emelkedés jelentős alvásveszteséget okoz. Ha a környezeti hőmérséklet tovább emelkedik, akár ötven óra alvási időt is veszíthetünk évenként – mondta a Híradó.hu-nak G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A szakértő kifejtette: nyáron a melatonin kiválasztásának ideje rövidebb, ez csökkentheti a nappali fittséget, növelheti a fáradtságot, és éjszaka gyakrabban felébredünk, az alvásunk töredezetté válhat. Mindezek mellett a mindennapi közösségi együttlétek intenzívebbé válásának is szerepe van abban, hogy kevesebbet és nyugtalanabbul alszunk, mint a korábbi hónapokban. A fény az egyetlen legnagyobb tényező az emberi cirkadián ritmus alakításában, és ez a fő meghatározója a melatonin tobozmirigy általi kiválasztásának időzítésében. A melatonin lényegében a sötétség hormonja, amely napnyugta körül kiválasztódik, hogy segítse az elalvást.

A megfelelő alváshigiénés szabályok, mindenekelőtt a lefekvési és ébredési idő következetes betartásával, az alvási körülmények gondos kialakításával, a matracunk 8-10 évenkénti cseréjével, tiszta ágyneművel, a testünk kellő lemozgatásával és a napi pszichés terhek csökkentésével mi magunk is sokat tehetünk a jó alvásunkért

– emelte ki a szakértő. A Nemzetközi Alvás Szövetség és a Magyar Alvás Szövetség ajánlása szerint az ideális alvásidő hossza hét-kilenc óra a felnőtt lakosság körében, azonban ezt több tényező is befolyásolhatja, például a kor.

Az idősebb felnőtteknél az alvásváltozások jellemzői közé tartozik a teljes alvásidő csökkenése, az alvás megnövekedett töredezettsége és a korábbi cirkadián időzítés.

Egyébként nem a nyári időszak az egyetlen évszak, amikor az alvás ütemezése jelentős változásokon megy keresztül. Bár a lefekvési idő jellemzően későbbre csúszik, ahogy a rövid, hideg januári napokról áttérünk a nyár közepére, júniusra és júliusra, az emberek alvási ütemezése megváltozik a téli ünnepek alatt is, egészen szilveszterig.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.