Felvételi pontszámítás: minden esetet megvizsgál az Oktatási Hivatal

Az új felvételi rendszer több kérdést is felvetett.

2024. 08. 06. 21:40
Budapest, 2024. július 24.
Fiatalok a ponthatárokat nézik telefonjukon a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvényen a Budapest Parkban 2024. július 24-én. Immár második éve több mint 90 ezren jutottak be a megújult, versenyképes magyar felsõoktatásba! – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsõoktatási ponthatárok esti kihirdetése után.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, ettől az évtől jelentősen megváltozott a pontszámítás módja a felsőoktatási felvételi eljárásban: a pontszám összeállhat a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből vagy az érettségi pontok kétszereséből (maximum négyszáz pont), amihez további száz intézményi pont szerezhető. A jelentkező pontszámát a számára legkedvezőbb módon számítják ki.

Ami sokaknak megbonyolíthatta a helyzetet, hogy már az egyetemek és a főiskolák határozzák meg,  milyen eredményekért, követelményekért adnak pontokat.

Több jelentkezőnél történt állítása szerint adminisztratív hiba, a felvételizők közül már a ponthatárok kihirdetése előtt sokan jelezték, hogy az új, bonyolultabb felvételi rendszerben rosszul számolták ki a pontszámaikat.

Lapunknak eljuttatott közleményében az Oktatási Hivatal jelezte, hogy a jelentkezők ponthatár-megállapítással kapcsolatos egyedi megkereséseit megvizsgálja, és ennek eredményéről a jelentkezőket tájékoztatja. A ponthatár-megállapítás után, a besorolási döntés kiküldését követően a besorolási döntésről szóló határozattal szemben a jelentkezők bírósági jogorvoslattal élhetnek.

A keresetlevelet a besorolási döntés E-felvételiben történő megjelenését (kézhezvételét) követően lehet benyújtani, annak megtekintését követő 15 napon belül.

Kitértek  arra is, hogy az E-felvételiben (a személyes ügyintézési felületen) csak a jelentkező fér hozzá a jelentkezési felületéhez és az oda feltöltött dokumentumokhoz. A dokumentumokat csak a jelentkező tölthette fel, módosíthatta, törölhette. Törlésre kizárólag a jelentkezési határidőig, február 15-ig volt lehetőség.

Az Oktatási Hivatal az E-felvételiben elvégzett cselekményeket naplózza

– húzták alá.

Amennyiben a jelentkezési kérelem benyújtását követően az Oktatási Hivatal – a jogszabályban meghatározott esetekben – hiányosságot észlelt, hiánypótlási felhívást küldött a jelentkezőnek az E-felvételin keresztül.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.