Kiss László számára a lemondás az egyetlen megoldás

A hatályos jogszabályok szerint amennyiben a polgármester nem mond le hivataláról, akkor addig polgármester maradhat, amíg a bíróság meg nem állapítja a bűnösségét. Vagyis Óbuda jelenleg letartóztatásban lévő alpolgármestere és őrizetbe vett polgármestere még évekig hivatalban maradhat.

2024. 08. 16. 4:54
Budapest, 2019. szeptember 5.
Kiss László, Óbuda közös ellenzéki polgármesterjelöltje (Ál)civilek a pályán címmel, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) budapesti elnökével, Molnár Zsottal közösen tartott sajtótájékoztatóján a III. kerületi Lajos utcában 2019. szeptember 5-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai korrupciós botrányban érintett Kiss László polgármester és a letartóztatásban lévő alpolgármestere a jog szerint továbbra is kaphat fizetést a III. kerületi önkormányzattól – mondta el lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki kiemelte: a törvény nem rendelkezik arról, hogy letartóztatás alatt megvonnák az illetményüket, tehát a polgármester vagy alpolgármester illetményét továbbra is folyósítják, amíg a tisztségüket formálisan meg nem szüntetik.

 

A bíróság kezében

A letartóztatott személlyel szemben csak a bűncselekmény elkövetésének gyanúja áll fenn, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után – mondta ifjabb Lomnici. Elárulta: a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 1,3 millió forint. Emellett a főállású polgármester, a társadalmi megbízatású polgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult.

Vagyis az őrizetben lévő Kiss László polgármester és alpolgármestere, Czeglédy Gergő annak ellenére fogja hónapról hónapra megkapni az illetményét, hogy korrupciós ügyben merült fel az érintettségük.

 

Tartósan akadályoztatva

A jogszabályok azonban arról is nyilatkoznak, hogy miként kell működnie az önkormányzatnak, ha a polgármester tartósan akadályoztatva van a munkavégzésében.

A törvény szerint a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról

– mondta ifjabb Lominici Zoltán, aki kiemelte: egy 1993-as alkotmánybírósági határozat kimondja, hogy a települési vagy kerületi polgármester helyettesítése tartós akadályoztatás esetén csak a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester révén oldható meg, aminek az az oka, hogy a polgármesternek a képviselő-testület működésével összefüggő feladatain kívül olyan hatáskörei is vannak, amelyeket távollétében csak az alpolgármester gyakorolhat.

Azonban előfordulhat olyan helyzet is, amelynek esetén a polgármester tisztsége megszűnik. Ilyen a méltatlanság megállapítása sorozatosan törvénysértő tevékenység miatt. Ebben az esetben ugyanis a polgármester mandátuma megszűnik a jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával és a tisztségről történő lemondással.

Amennyiben jogerős bírósági ítéletben kimondják Kiss László bűnösségét, a jogerőre emelkedés napján meg is szűnik a polgármesteri tisztsége. Ha pedig a polgármesteri tisztség megszűnik, új választást kell tartani

 – emelte ki ifjabb Lomnici Zoltán.

 

A vádlottak padján

Az elmúlt években nem az óbudai önkormányzat volt az egyetlen, ahol komoly botrányokba keveredett a hivatal vezetése. Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét 2016-ban a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte folytatólagosan elkövetett adócsalásért és magánokirat-hamisításért, de a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. A polgármester lemondott tisztségéről, viszont az időközi önkormányzati választáson újraindult, ahol megint megválasztották.

Az ismételt megválasztását követően a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta a politikus méltatlanságát az önkormányzati tisztségre. Az újraválasztott polgármester azonban azzal érvelt, hogy a méltatlanság az előző ciklusára vonatkozott, ami lemondásával megszűnt, így nem volt hajlandó ismételten lemondani.

Ennél közelebb áll az óbudai botrányhoz Hunvald György esete, akit hűtlen kezeléssel vádoltak. Hunvald 2002 és 2010 között volt Erzsébetváros polgármestere. Ebben az időszakban gyanús ingatlanpanamákba keveredett, amelyekben ugyan nem találták bűnösnek, mégis két jogerős ítélet született ellene. Először hivatali visszaélés miatt ítélték egy év börtönre, majd hűtlen kezelés és hivatali visszaélés vádjával két és fél évre. Hunvald 2014 júliusában szabadult, majd egy erkölcsi bizonyítványt is kiperelt magának. A korábbi MSZP-s polgármester a botrányát követően a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület támogatásával elindult polgármesterjelöltként Erzsébetvárosban.

Szintén komoly botrány alakult ki Kossa Lajos, Aba polgármestere körül.

A politikus nem csak arról lett országosan ismert, hogy tibeti hangtállal vezeti a testületi üléseket, amelyeken gyertyát gyújtanak az ártó szellemek, azaz az ellenzéki képviselők elűzésére.

A polgármester ellen azért folyt eljárás, mert a vád szerint fizetési és vásárlási előleg címszó alatt 2012 és 2016 között 83 alkalommal vett fel kisebb-nagyobb összeget, összesen több mint 10,7 millió forintot a település pénztárából. A politikust végül 2023-ban egy év börtönbüntetésre ítélték.

Borítókép: Kiss László (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.