Magyar Péter vádjai mögött nincs semmi tartalom + videó

Hangzatos cím valódi tartalom nélkül: Magyar Péter feltalálta a kattintásvadász politizálást – mondta Takács Péter egészségügyi államtitkár az ATV-ben. Mint rámutatott, az elmúlt évek hőhullámai nagy kihívást jelentettek az egészségügyi intézményeknek, és bár több helyen is végeztek felújításokat, még mindig vannak problémák. Az államtitkár felidézte: a kormány intézkedéseinek köszönhetően egy magyar orvos a nemzetgazdasági átlag 3,8-szeresét keresi, ami kiemelkedik az OECD-országok közül.

2024. 08. 15. 22:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar Péter feltalálta a clickbait politizálást, hangzatos cím, semmi tartalom – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az ATV-ben azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban a Tisza Párt elnöke kórházakban megjelenve kísérelt meg kormányellenes hangulatot kelteni.

Az államtitkár kijelentette: ő mindig annak a híve, hogy le kell ülni, mélyre ásni, a számok mögé nézni, és ha probléma merül fel, akkor a megfelelő forrást a kormány oda fogja adni.

Az elmúlt évek hőhullámai komoly kihívást jelentettek az egészségügyi intézményeknek, és bár több helyen sikerült felújításokat és klímacseréket végrehajtani, továbbra is fennállnak problémák, sosem állították, hogy minden rendben van – emlékeztetett.

 

Más a kórházi klíma, mint a háztartási

Az államtitkár példaként említette a János-kórház ortopédiai osztályát, ahol a klímaberendezés nem működik, de az ellátást átszervezték, hogy a betegek más intézményekben kaphassanak megfelelő kezelést. Ezek a berendezések nem egyszerű háztartási klímák, hanem komoly, több tíz millió forintos eszközök, amelyek karbantartása és üzemeltetése jelentős költségeket igényel – mutatott rá.

Takács Péter elmondta, hogy a kormány már tízmilliárd forintnál is többet költött a legsérülékenyebb intézmények klímaberendezéseinek cseréjére és felújítására, azonban sok helyen az elektromos hálózat állapota miatt nem lehet további klímaberendezéseket telepíteni. Korábban sok esetben magánszolgáltató tartotta fenn az elektromos hálózatot, és nehezen döntöttek nagyobb mértékű fejlesztésről. Hangsúlyozta, hogy a műtők klimatizálása elsődleges prioritás, mivel ott a hőmérséklet optimalizálása elengedhetetlen a megfelelő beavatkozásokhoz.

Nekünk az első és legfontosabb a műtő, az olyan beavatkozások helyszínei, ahol 18-20-22 fok lehet optimálisan a hőmérséklet, tehát nekünk ezeket kell garantálni, és utána jön minden más

– fogalmazott.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kórházak üzemeltetése évente mintegy kilencvenmilliárd forintba kerül, és ezt a feladatot a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság számos vállalkozóval együtt végzi el. A kórházak rezsi- és üzemeltetési költségei jelentősen eltérnek egymástól, így a központosítással hatékonyabban lehet gazdálkodni az erőforrásokkal.

 

A mostani kormány fordította a legtöbbet egészségügyre

Takács Péter elutasította a Magyar Orvosi Kamara főtitkára, Svéd Tamás kijelentését, hogy egyes kórházaknak már buldózer kell. Felidézte, hogy ekkora forrást, mint amennyit a mostani kormány áldozott, senki nem tett be a magyar egészségügybe. Erre példaként említette az orvosok és szakdolgozók béremelését, amely évi több száz milliárd forintba került. Az egészségügyi költések GDP-arányos csökkenéséről megjegyezte, hogy a statisztikai adatok módszertanilag félrevezetők lehetnek, mivel nem veszik figyelembe az amortizációt és más tényezőket.

Ha bármely egészségügyi szakembert megkérdez a világ bármely országában, hogy elég-e a pénz az egészségügyre, azt fogja mondani, hogy nem. A világ összes pénzét el lehet költeni az egészségügyre

– fogalmazott.

 

Hamis adatok az ápolókról, kiemelkedő orvosbérek

Takács Péter cáfolta azt az állítást is, miszerint negyvenezer szakápoló hiányozna a rendszerből. – Ez is egy teljesen téves adat, amit a sajtó örömmel visszhangoz, de ez nem igaz. Ha megnézzük a tízezer lakosra jutó ápolók számát, akkor közel sem igaz az a negyvenezer fő. Én nagyjából tízezret mondanék, ezért kezdtünk egy nagyon erős szakdolgozói bérfelzárkóztatásba – ismertette.

Szerinte Magyarországon az orvosokat a nemzetgazdasági átlaghoz képest kiemelkedően megbecsülik. – Az OECD-országok közötti összehasonlításban egy magyar orvos a nemzetgazdasági átlag 3,8-szeresét keresi, amíg a második helyezett Írországban 3,4-szeresét, a harmadik helyezett Németországban a 3,38-szorosát – támasztotta alá adatokkal az államtitkár.

 

Hazudott a baloldali sajtó az ügyeleti rendszerről

Takács Péter az új háziorvosi ügyeleti rendszer bevezetéséről kijelentette:

hamis állítást tartalmaz a Népszava cikke, amelyben az olvasható, hogy a mostani 23 helyett októbertől Budapesten 13 felnőtt és három gyermekügyeleti pont működne.

– Jelenleg nincs 23 ügyeleti pont a fővárosban, ez egy újabb hazugság. Ugyanezt láttuk a Pest vármegyei bevezetéskor, akkor is ment ez a hisztériakeltés és őrület. Egyébként azóta csend van, a betegek elégedettek, megkapják a nekik járó ellátást – fogalmazott az államtitkár.

Tudatta: 13 felnőtt ügyeleti pont fog működni, ez két soros ügyelet lesz, tehát mindenhol két háziorvos dolgozik majd ezen a 13 ponton. Rajtuk kívül még három kétsoros gyerekorvosi ügyelet is lesz, amit úgy raktak össze, hogy a tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyeken legyenek, tehát sürgősségi osztály közelében, esetleg olyan szakrendelőben, amelynek egyébként a tömegközlekedése megfelelő.

 

Borítókép: Takács Péter (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.