Máris kezdődik az újabb választási szezon: Pécsett a legnagyobb a tét

Alighogy befejeződött a főpolgármester-választást követő hajcihő, újra kezdődik a választási szezon. Vasárnaptól egészen november közepéig 28 időközi választást fognak tartani országszerte.

2024. 08. 24. 5:45
Photo: MTI, Zoltan Balogh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősszel tartandó időközi választások döntő többségét szavazategyenlőség miatt fogják tartani. A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint 20 település esetében szavazategyenlőség, négy esetében lemondás, három alkalommal kevés jelölt és egy haláleset miatt kell új választásokat tartani.

Az általános önkormányzati választás után az első időközi voksolást rendezik vasárnap a Vas vármegyei Kissomlyón. Az időközi választásra azért van szükség, mert a június 9-i voksoláson szavazategyenlőség alakult ki a két független polgármesterjelölt között. A jogszabály szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől vagy – ha a választás eredménytelen vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani – a szavazás kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre kell kitűzni. 

A június 9-i voksolás után október 6-a az utolsó lehetséges időpont, amikor a júniusi voksoláson kialakult szavazategyenlőség vagy jelöltek hiányában elmaradó választás után az időközi választást meg lehet tartani.

A legnagyobb téttel rendelkező választást azonban minden kétséget kizárólag Pécsett fogják tartani. Ugyanis hiába nyerte meg újra a polgármester-választást a baloldali jelölt Pécsett, a közgyűlési többségét elvesztette. A kertvárosi 15. választókerületben azonban szavazategyenlőség alakult ki, ezért szeptember 22-én időközi választást tartanak. Ezúttal a Fidesz–KDNP–ÖPE szövetség Kővári Jánost indítja, aki az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

Őri László, a Fidesz választókerületi elnöke szerint a kertvárosiak számára az elmúlt öt esztendő nem a sikerekről szólt, hiszen a baloldali önkormányzat az itt lakók életét hosszú távra meghatározó fejlesztéseket nem tudott elindítani. Felidézte: kétszer volt olyan időszak, amikor ilyenre sor került. Előbb Toller László polgármester idején, amikor a nagyszabású panelszigetelési program zajlott, majd 2010 után.

 Ebben az időszakban a kertvárosiak, a város vezetői és a kormány képes volt az együttműködésre, a választókerületi elnök szerint Kővári János megválasztása esetén a helyiek érdekében megtalálja a hangot az újraválasztott polgármesterrel ugyanúgy, mint a kormánnyal

– jelentette ki.

Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője hozzátette: harmincmilliós zebrák építése helyett közösségeket és várost kell építeni, ez ennek az időközi választásnak a tétje. – Októbertől „a Patyomkin-beruházások” helyett nekiállhatunk végre egy nyugodt városépítő munkának – közölte a frakcióvezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.