Pótfelvételi: Volt olyan szak, ahová kettes érettségivel is be lehetett jutni

A felsőoktatás felvételi keretében a tanulmányi átlaggal és az érettségivel maximálisan 400 pont szerezhető, ehhez jön az egyetem vagy főiskola által saját szempontrendszere szerint adható 100 pont. Az augusztus 29-én kihirdetett pótfelvételi ponthatárok szerint volt olyan szak, ahova elég volt mindössze 114 ponttal jelentkezni a szeptemberi tanévkezdéshez.

2024. 08. 30. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdaságinformatikus költségtérítéses képzésére való bejutáshoz elég volt 78 ponttal rendelkeznie a jelentkezőnek, a pótfelvételin a levelező önköltséges formájára némileg magasabb 126 ponttal lehetett bekerülni, de ez még mindig a felsőoktatási tanulmányokhoz elvárt legalacsonyabb ponthatárok sorában van. Ugyanitt emberi erőforrások szakon 134 pont, a pénzügy és számvitelen 146 pont, nemzetközi gazdálkodáson 163 pont jelentette a limitet. A levelező, önköltséges kereskedelem marketing szakra csupán 114 ponttal felvételt lehetett nyerni az intézményben, nappali tagozatra már 160 ponttól be lehetett kerülni, kereskedelem és marketing költségtérítéses képzésére – összegzett az Eduline a tegnap nyilvánosságra hozott pótfelvételi adatokkal kapcsolatban.

 

Tizenhétezernél is több jelentkező

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a pótfelvételi eljárásban tizenhétezernél is többen vettek részt, azt is tudni lehet, mely szakok voltak hangsúlyosak a diákok között az idei évben – a legnépszerűbb képzések között voltak a pedagógia szakok is.

A jelentkezők több mint kétharmada alapképzésre, 15 százaléka pedig mesterképzésre jelentkezett. 

Idén némileg változott a pontszámítás, a középszintű érettségikért a felvételi követelménynek számító tárgyaknál az eredmény kétharmadát adják felvételi pontnak, és idén először a 100 többletpontról az intézmények maguk döntenek. Idén a hagyományos felvételi eljárás keretében július 24-ei ponthatárok kihirdetésével 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára, pótfelvételi eljárásban valamivel több mint 17 ezren vettek részt. A múlt évhez hasonlóan az állami ösztöndíjas képzésekre a felvételizők 44 százaléka adta be jelentkezését. 

Népszerűek voltak az egyházi intézmények is, a jelentkezők 23 százaléka választotta ezeket az oktatási intézményeket.

A Dunaújvárosi Egyetem nappali tagozatán a költségtérítéses képzéseire szintén a pótfelvételin akár gyengébb eredménnyel is be lehetett kerülni:

  • kommunikáció- és médiatudomány: 136 pontot,
  • műszaki menedzser: 130 pontot,
  • gazdaságinformatikus szakon 131 pontot vártak el. 

Az Edutus Főiskolán is hasónlóan kevés, 132 ponttal felvételt lehetett nyerni nappali tagozatos kereskedelmi és marketing önköltséges képzésre augusztus végén. A Tokaj-Hegyalja Egyetemen némileg több pontot, de a felsőoktatási intézmények sorában még mindig alacsony 200-as pontszámot vártak el költségtérítéses nappali tanító szakon. A többi intézményi szak pótfelvételi ponthatárai a felvi.hu-n böngészhető. A legnépszerűbb szakoknál sok helyen 400 pont feletti eredményt vártak el. A hagyományos eljárásban is meghirdetett szakoknál nem lehetett alacsonyabb ponttal bekerülni a pótfelvételin. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.