Erősen ellenjavallott a balatoni kagylókból ételt készíteni és elfogyasztani – hívta fel a figyelmet Balogh Csilla, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.
A Mandiner cikke szerint az elmúlt években számos inváziós faj jelent meg a Balatonban, ilyen például az amuri kagyló, a vándorkagyló, vagy a kínai kosárkagyló is. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy ezek az invazív fajok veszélyeztetik az őshonos balatoni kagylók fennmaradását, így célzott begyűjtésük adott esetben hasznos is lehet, ugyanis így nagyban segíthetjük az őshonos kagylókat a túlélésükért folytatott harcban.
A begyűjtött kagylókat viszont nem tanácsolt megfőzni és elfogyasztani
– hangsúlyozta Balogh Csilla.
Veszélyes anyagokat is tartalmazhatnak a kagylók
A kagylók ugyanis szűrő szervezetek, sokféle szennyező anyagot és kártékony élőlényt kiszűrnek a vízből, például vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket és egyéb toxikus anyagokat. Ezeket képesek akár nagy koncentrációban is felhalmozni testükben, a lágyszövetben és héjban egyaránt. Esetenként parazitákat is hordozhatnak.
Így semmiképpen sem ajánlott elfogyasztásuk, ám ha valaki mégis leküzdhetetlen vágyat érez, hogy a maga által gyűjtött kagylót fogyassza el, akkor mindenképpen győződjön meg róla, hogy a kagylót olyan területről gyűjtötte be, amely nem szennyezett
– hangzott el a HelloVidéknek adott interjúban.