A kadétok számára is megkezdődött a tanév

Elkezdődött az iskola a honvédségnél.

Forrás: Honvédelem.hu2024. 09. 02. 21:56
Fotó: HM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok tanévnyitón vettem részt életemben, de honvédelmi miniszter sosem látogatott meg minket. Én most azért jöttem el önökhöz, hogy elmondjam, milyen lehetőséget kínál a Magyar Honvédség a fiataloknak. Önöknek, akik először találkoznak életükben a honvédelem ügyével” – kezdte tanévnyitó beszédét Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szeptember 2-án, a Honvéd Kadét Programba belépő Gödöllői Váci SzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola ünnepségén.

Az idei tanévben minden korábbinál több középiskolában jelenik meg a honvédelmi képzés, összesen 15 ezer diákot érint a reform. 

A program bevezető szintjén heti egy Honvédelem órát vállalnak az iskolák, az emelt szintű oktatásban pedig magasabb óraszámban foglalkoznak a kadétokkal. Kiterjeszti képzését a Madách Imre Technikum és Szakképző Iskola is, amelynek újdonsült kadétjait az első tanítási napon a honvédelmi miniszter látogatta meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a tanévnyitón hangsúlyozta,

remek dolog, ha egy iskolában megjelenik az egyenruha, mert viselőik fontos értékeket közvetítenek. A rend, a fegyelem és a tisztelet kultúráját hozzák el a katonák, immár önöknek is a meghatározott órai keretek között. Ehhez hasonlót képviselnek például az olimpikonok, akiknek a sikereit nemrég láthatták. Közülük sokan a haderő kötelékében is szolgálatot teljesítenek. Példaként állnak mindannyiunk előtt.

„Egy tantárgy annyit ér, amennyit a diákok tanulnak belőle. Egy ország szabadsága pedig attól függ, hogy a nemzet, amely lakja, hajlandó-e megvédeni szabadságát. Ezért is választottuk területvédelmi tartalékos katonákat toborzó kampányunk szlogenjéül a »Szeretem, megvédem!« mottót. Bízom benne, hogy önök a honvédelmi óráikon sokat tanulnak majd és lesz erejük a hazát szolgálni!” – zárta gondolatait a tárcavezető.

A technikum igazgatója előrelépésnek nevezte a Honvéd Kadét Program kiterjesztését, amivel újabb hasznosítható szakma jelenik meg a több mint 1500 diákot foglalkoztató intézmény palettáján.

A különböző iskolákba érkező katona oktatók közül többen pedagógusként is dolgoztak korábban, de valamennyien gyakorlott óraadók. Eddig a szentendrei Altiszti Akadémián végeztem katonák felkészítését. Amikor tavaly idekerültem a diákok közé, még kerestem az ő korosztályuknak megfelelő tanári stílust, de nagyon hamar kiderült, hogy nincs szükség különleges eszközökre

– mondta Balogh Sándor tartalékos főtörzszászlós. Az MH 1. vitéz Reviczky László Területvédelmi ezred katonája kiemelte, hogy a tavalyi próbatanév tapasztalatai alapján a fiatalokat kifejezetten érdekli az egészségügyi, alaki, fegyvertani, haditechnikai és hadtörténeti oktatás.

Idén az emelt óraszámnak köszönhetően többekkel még több témát érinthetünk, amit azt hiszem, a diákok is várnak már

– fogalmazott a tartalékos főtörzszászlós.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.