Bolgár cég szállította a csipogóbombákat Libanonba, a magyar cég bevonása fedősztori lehetett

Nem jártak Magyarországon azok a csipogóbombák, amelyek a napokban robbantak fel Libanonban. A kormány korábbi tájékoztatását most a Telex informátorai is megerősítették. Egy bolgár cég használhatta fel a hírekbe bekerülő, budapesti BAC Consulting Kft.-t, hogy saját szerepét leplezze.

2024. 09. 18. 19:42
Magyarországon gyárthatták a Hezbollah ellen bevetett csipogóbombákat
Míg kedden a szélsőséges iszlamista szervezet által használt személyhívó csipogók, addig szerdán adóvevők robbantak fel a The Guardian szerint. A lap szerint Nabatije, Türosz és Szidón városában is robbanásokat hallottak. A támadásokat egy Hezbollahhoz tartozó forrás is megerősítette a portálnak, aki a keddihez hasonló, kis méretű robbanásokról beszélt. Sérültekről egyelőre nincs hír, de Bejrút déli részén a tudósítók arról számoltak be, hogy mentőautók tartottak a robbanás helyszíne irányába. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon – így tisztázta a magyar szál szerepét a Libanonban felrobbant csipogóbombák ügyében ma délután Kovács Zoltán. A kormány külügyi szóvivője jelezte azt is, hogy a további vizsgálatok során a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok valamennyi érintett nemzetközi partnerszolgálattal és társszervezettel együttműködnek, és Magyarország vonatkozásában az ügy nemzetbiztonsági kockázatot nem jelent. 

A Telex most azt írja, 

egy szófiai székhelyű cég vásárolta Tajvanról azokat a személyhívókat, amelyeket végül a Hezbollahnak adtak el. 

– Az ügyben érintett magyar cég valójában semmit sem csinált, az eszközök soha nem is voltak Magyarországon – erősítették meg a lap ügyre rálátó forrásai. 

Ismert, kedden a Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan egy rejtélyes robbanássorozatban Libanonban, amikor személyhívókba rejtett bombák robbantak fel. A csipogóbombák ügye gyorsan téma lett a nemzetközi sajtóban, szerdán pedig egy magyarországi cég neve is bekerült az ezzel kapcsolatos hírekbe. 

A budapesti BAC Consulting Kft.-t a Cataniában született Bársony-Arcidiacono Cristiana Rosaria vezeti, aki LinkedIN profilja alapján az Európai Bizottságnak is dolgozik. – A vállalkozásnak 2022-es alapítása óta egyetlen alkalmazottja van, így teljesen életszerűtlen, hogy bármilyen fegyver előállításában részt tudott volna venni – írtuk korábban. 

Erre erősítettek most rá a Telex cikkében megjelent információk. Ezek szerint a BAC Consulting Kft. egyszerű közvetítőként szerepelt az ügyletben. Olyannyira, hogy maga a cég valójában semmilyen tevékenységet nem is végzett, irodája sincs, mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve.

– Mint azt az ügyre rálátó forrásokból megtudtuk, a BAC Consulting ügyvezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono egy bolgár céggel, a szófiai székhelyű Norta Global Ltd.-vel állt kapcsolatban. Az ügylet hátterében valójában a Norta Global Ltd. állt, noha papíron tényleg a BAC Consulting kötött szerződést a Gold Apollóval.

Információnk szerint a személyhívókat Tajvanról már nem is a BAC Consulting, hanem a bolgár cég hozta be. Valójában a bolgár cég végeztette a szállítást, és ugyanez a szófiai cég értékesítette a készülékeket a Hezbollahnak – írták. 

A bolgár cégnek egy norvég tulajdonosa van. Hasonlóan a magyar céghez, a bolgár cég is egy székhelyszolgáltatóhoz van bejegyezve. Egy olyan szolgáltatóhoz, ahol összesen 196 cég van bejegyezve. A bolgár céget 2022-ben áprilisában alapították. Papíron projektirányítással foglalkozik, de vélhetően nem gyártanak semmit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.