Elképesztő összefogással mentik a fecskéket

A hirtelen jött lehűlés miatt több ezer madár marad a Balatonnál.

2024. 09. 16. 16:17
Több ezer fecske nem tudott elrepülni a hideg miatt. Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi társadalmi összefogással igyekeznek megmenteni az itt ragadt fecskéket a Balatonnál. A Mentsük meg a fecskéket nevű közösségi oldalon folyamatosan tájékoztatják a segíteni akarókat,

hova vihetik a legyengült madarakat, mivel lehet etetni őket, hol találhatók az országban madármentő központok.

A hétvégén önkéntesek a Balaton északi oldalán lévő 71-es főúton igyekeztek lassításra bírni az ott közlekedőket, mivel a fecskék alacsonyan repkednek, és gyakran az aszfalton pihennek meg.

Önkéntesek igyekeznek menteni a fecskéket a 71-es főúton (Forrás: Facebook)

Az Útinform hétfői tájékoztatása szerint

továbbra is sebességkorlátozás van érvényben a 71-es főúton, mivel kiemelt figyelmet követel az erdőből felszálló fecskék védelme.

A fecskék mentésére számtalan önkéntes érkezett hétfő délelőtt Alsóörsre, ahol több ezer fecske gyűlt össze. A közösségi oldalon közzétett felhívás szerint a tornácokon, az épületek párkányain vertek ideiglenes tanyát a madarak.

Az elmúlt napokban többen a bokrokból, fákból igyekeztek kirázni a rovarokat, ezzel is segítve a madarak etetését.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága arról tájékoztatott, hogy a hirtelen jött lehűlés, az ezzel járó csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske- és füstifecske-állományt. Habár a madarak egy része már korábban elindult dél felé, még nagyon sok fecske tartózkodik hazánkban, így a Balaton térségében is.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai számos helyen észlelték a fecskék utak mellett történő pusztulását. A környezeténél még egy ideig melegebb aszfalt vonzza a táplálékot kereső és melegedni vágyó madarakat, amelyek nincsenek felkészülve a gyorsan közlekedő gépjárművek megjelenésére, ezért egész csapatok eshetnek áldozatul.

Az ilyen esetek megelőzhetők, ha útközben lelassítunk, amikor fecskeraj megjelenését látjuk, így a madaraknak elegendő idejük jut az érkező gépjármű észlelésére, illetve elkerülésére. Emellett gyakori eset, hogy a hideg idő elől a fecskék nagy tömegben húzódnak teraszok védett helyeire, épületekbe. Az ilyen esetekben a legfontosabb a madarak számára a nyugalom, illetve annak lehetővé tétele, hogy a hideg elmúltával a madarak elhagyhassák menedéküket.

Ilyen időjárás esetén egyszerre nagy tömegben kerülnek bajba a madarak, ezért minden egyedet megmenteni nem lehetséges, a beérkező madarak ápolása meghaladja a mentőhelyek kapacitásait.

Általános tanácsként elmondhatjuk, hogy a madarakat táplálni nem szabad kenyérrel, magvakkal vagy a horgászok által csaliként használt csontival, ehelyett a kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető. Az épületekben melegedő madarak etetése szintén ezzel az eleséggel lehetséges, ekkor a padlóra helyezett élő lisztkukacot a fecskék összecsipegetik

– hangsúlyozták. Arra kértek mindenkit, aki röpképtelen fecskéket talál, értesítse a Balaton-felvidéki Nemzetii Park Igazgatóságot vagy a legközelebb eső madármentő központot, annak érdekében, hogy a természetvédelmi szakemberek segíthessenek megtalálni a madarak számára legoptimálisabb megoldást.

A Sóstó Vadvédelmi Központ arról számolt be, hogy

 több mint 400 haldokló fecskén próbáltak segíteni a rengeteg telefon mellett.

Egytől egyig átnézték a madarakat, amelyek megfelelő ellátás kaptak. Most fűtött, számukra berendezett helyiségben próbálnak erőre kapni. Nem lehet megmondani, hányan élik túl, amit lehetett, azt megtettük értük – fogalmaztak, megköszönve mindenkinek a segítséget.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.