Hamarosan visszakapják az autósok a pesti alsó rakpartot, elkezdődött az árvíz utáni helyreállítás a fővárosban

A Duna teljes szakaszán takarítanak a munkások.

2024. 09. 25. 7:19
Az áradás utáni munkálatok: takarítják a Pesti alsó rakpartot Forrás: Metropol
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan csökken a Duna vízszintje, úgy nő a munkások száma, akik a folyó teljes budapesti szakaszán takarítanak, hogy minél előbb járható legyen a pesti alsó rakpart. Az évtized árvizének nyoma nem tűnik el magától, a sárga mellényt viselő munkások megállás nélkül dolgoznak, a rendkívüli helyzet miatt nem nyolc, hanem tizenkét órában. 

A különleges helyzet miatt nem napi 8, hanem napi 12 órában dolgozunk. Ennél többet is csak azért nem, mert azt nem lehet. Viszont majd pénzben, szabadságban ez bele lesz kalkulálva

– nyilatkozták a Metropolnak az ott dolgozó munkások, akik aki a Duna hordalékát, az ágakat, az odasodort szemetet szedték össze hatalmas kukákba. 

A manuális munkavégzés mellett autókkal is mossák az utat, míg az iszap nagy részét igyekeznek visszakotorni a Duna medrébe. Egy-egy ilyen szakaszon többtucatnyian dolgoznak azon, hogy újra járható legyen a pesti alsó rakpart, lehetőleg a teljes hosszában, de erre még néhány napot valószínűleg várni kell. 

A 2-es villamos egy ideig még csak szakaszosan közlekedik. Fotó: Metropol

Lassan helyreáll teljesen a közösségi közlekedés is

Amíg a budai alsó rakpart már szeptember 24. óta járható, és a villamos is közlekedik, a pesti alsó rakpart Lánchíd alatti szakaszán igencsak sok még a teendő: 

ott nemcsak a hordalék, a kisebb kövek, kavicsok, az iszap, a sok szemét, a hatalmas fadarabok jelentenek gondot, még a víz sem húzódott vissza.

Az előrejelzések szerint még néhány nap, mire elvonul a Duna, és meg tudják majd tisztítani a síneket annyira, hogy azon a 2-es villamos a teljes szakaszán tudjon közlekedni. 

Rengeteg uszadékfát szedtek ki a munkások, az iszap egy részét pedig visszakotorják a Dunába. Fotó: Metropol

A BKK Info közlése szerint szeptember 27-én 23 órára várható, hogy teljesen helyreáll a közlekedés azokon a szakaszokon, ahol a Duna kiöntött.

A Margitsziget továbbra is csak gyalogosan, az Árpád híd felől közelíthető meg, de továbbra is le van zárva az Óbudai-sziget és a Népsziget is. A III. kerületben le van zárva a Királyok útja az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között, valamint a Pünkösdfürdő utca a Királyok útja és a Kossuth Lajos üdülőpart között. A Clark Ádám téren a gyalogos- és kerékpáros aluljárót sem lehet még használni. 

Az elmúlt napokban a 19-es és a 41-es villamos újra a teljes és eredeti vonalon közlekedik. A 4-es és a 6-os villamos ugyan sűrűbben jár, de továbbra sem áll meg a Margitsziget/Margit híd megállóban. A H5-ös HÉV továbbra sem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd, budai hídfő között, míg a 2-es villamos a Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér között nem jár, de a 2B és a 23-as villamos sem közlekedik a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. 

A 26-os autóbusz nem közlekedik, a 34-es autóbusz, illetve a 934-es éjszakai járat pedig terelve közlekedik, nem érinti az Emőd utcától a Királyok útján és a Pünkösdfürdő utcában lévő megállókat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.