Jól vizsgázik Szigetköz árvízvédelme + videó

A 2013-as árvíz hatására több beruházás is történt a Szigetközben, ami idén nagy segítséget jelent a védekezésben.

2024. 09. 19. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Szigetközben a 2013-as, történelmi árvíz óta – mondta az agrárminiszter csütörtökön a közösségi oldalára feltöltött videójában. Nagy István hangsúlyozta: a Duna, Lajta és Mosoni-Duna közelsége miatt Mosonmagyaróvár és Szigetköz kiemelt figyelmet kap az árvízvédelemben.

A 2013-as történelmi árvíz óta olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek az ár elleni védekezésben eddig soha nem látott biztonságot garantálnak az itt élők számára

– fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a beruházások között vannak olyanok, amelyek a gátak megerősítését, új árvízvédelmi rendszerek kiépítését, valamint a vízszintek gyorsabb előrejelzésére szolgáló korszerű monitoringhálózat kialakítását szolgálták, és 

megvalósult a Mosoni-Duna, valamint a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja.

Úgy folytatta, hogy a települések igényeinek figyelembevételével partrendezést, burkolatátalakítást és építést végeztek. A projekt tartalmazta a Lajta mosonmagyaróvári duzzasztójának felújítását és a duzzasztó ökológiai átjárhatóságának biztosítását; árvízvédelmi védvonal épült a porkolátoki csatorna környezetében; Dunaszeg térségében zárt szivárgó létesült; a Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint-rehabilitációja szintén megtörtént, a nagy műtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója is megvalósult – sorolta Nagy István.

Hozzátette, hogy emellett a felső-dunai mellékágrendszerek árvízvédelmének és vízpótlásának első üteme is elkészült: 

a beruházásokon az árvízlevezetés feltételeinek a javítása érdekében mellékágkotrások, a mellékágrendszer műtárgyainak átalakítása történt meg a szigetközi hullámtéri mellékágakban.

Az Insula Magna komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program pedig a Szigetköz-Csallóköz térség árvízvédelmi veszélyeztetettségének csökkentését, a hullámtéri levezetőképesség hosszú távú biztosítását célozza meg – jelezte a tárcavezető.

 

Borítókép: A mosonmagyaróvári duzzasztó (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.