Magyarországon készülhettek a Hezbollah ellen bevetett csipogóbombák

A nemzetközi sajtóban megjelent a hír, hogy a készülékeket Budapesten gyártották.

Forrás: Világgazdaság2024. 09. 18. 10:53
Magyarországon gyárthatták a Hezbollah ellen bevetett csipogóbombákat
Míg kedden a szélsőséges iszlamista szervezet által használt személyhívó csipogók, addig szerdán adóvevők robbantak fel a The Guardian szerint. A lap szerint Nabatije, Türosz és Szidón városában is robbanásokat hallottak. A támadásokat egy Hezbollahhoz tartozó forrás is megerősítette a portálnak, aki a keddihez hasonló, kis méretű robbanásokról beszélt. Sérültekről egyelőre nincs hír, de Bejrút déli részén a tudósítók arról számoltak be, hogy mentőautók tartottak a robbanás helyszíne irányába. Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi sajtóhírek szerint egy magyar cégnek is köze lehet a Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt eszközök gyártásához – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, új fegyvert vetettek be Libanonban, mégpedig olyan csipogókat, amelyeket gyilkos bombákká alakítottak. Az egyidejű akcióban több mint kétezren megsérültek, kilencen, köztük egy nyolc éves kislány, pedig meghaltak. A Hezbollah képviselője szerint a támadásért Izrael a felelős.

A Reuters libanoni forrása szerint a Moszad a készülékeket „gyártási szinten” módosította: egy robbanóanyagot tartalmazó lapot helyezett el bennük, amely egy bizonyos kód hatására felrobban, azonban nagyon nehéz kimutatni, a szkennerek nem érzékelik.

A libanoni hatóságok úgy tudják, hogy a robbanások főként olyan területeken történtek, ahol a Hezbollah milícia erős jelenléttel rendelkezik, különösen Bejrút egyik déli külvárosában és a kelet-libanoni Beqaa régióban, valamint a szíriai Damaszkuszban. 

Nem sokkal később a nemzetközi sajtóban megjelent, hogy ezeket a készülékeket Budapesten gyártották. A tajvani Gold Apollo licensztulajdonos cég szerdán közölte, hogy átengedték az AR–924 személyhívók gyártási jogát, azokat a budapesti BAC Consulting Kft. gyártotta. Mint írták, az együttműködési megállapodásuk értelmében

a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége.

A magyar cég már három éve partnere a tajvaninak. Szakértők szerint a csipogókba robbanóanyagot helyeztek el azok végfelhasználóknak történnő eladása előtt, azaz valahol az ellátási láncban történt a személyi hívók kompromittálása.

Az AR–924-es csipogó újratölthető lítiumelemet tartalmaz, egy feltöltéssel akár 85 napig is működhet – derítette ki az AP a Gold Apollo honlapjáról, ám a leírást a szabotázstámadás után levették az oldalról.
 

A siíta terrorszervezet tagjai előszeretettel használják a kommunikációra a szöveges üzenetek megjelenítésére képes eszközöket, hogy az izraeli hatóságok ne tudják bemérni őket, másrészt pedig Libanonban gyakoriak az áramkimaradások. A mobiltelefonoktól eltérő vezeték nélküli hálózaton működnek, így vészhelyzetben sokkal ellenállóbbak – ez az egyik oka annak, hogy világszerte számos kórház még mindig ezekre támaszkodik. Az izraeliek ráadásul azért is folyamodhattak a csipogóbombához, mert a Hezbollah harcosai nem tartanak maguknál mobiltelefont. Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér még februárban lehallgató készülékként jellemezte a mobiltelefont és elmondta, hogy ő nem is használ ilyet. „Ez egy konkrét és pontos információkat szolgáltató halálos ügynök. Ezért óvatosan kell kezelni.”

 

Borítókép: Egy, a személyhívók robbanása utáni jelenet Libanonban (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.